Ujedinjene nacije potvrdile da će doći do tehničkog sastanka

O sporazumu o izvozu ukrajinskog žita sledeće nedelje u Istanbulu

SvetVesti

5.5.2023 16:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

O sporazumu o izvozu ukrajinskog žita sledeće nedelje u Istanbulu O sporazumu o izvozu ukrajinskog žita sledeće nedelje u Istanbulu
Sastanak na visokom nivou o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora biće sledeće nedelje u Istanbulu, izjavio je u petak portparol Ujedinjenih... O sporazumu o izvozu ukrajinskog žita sledeće nedelje u Istanbulu

Sastanak na visokom nivou o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora biće sledeće nedelje u Istanbulu, izjavio je u petak portparol Ujedinjenih nacija Farhan Hak (Haq).

„Predstavnici UN će danas učestvovati na tehničkom sastanku kojeg je sazvala Turska da bi se pripremio sastanak na visokom nivou koji će se održati u Istanbulu sledeće nedelje“, rekao je Hak za TASS, a prenela agencija Beta.

On je istakao da se UN raduju konstruktivnim i iskrenim razgovorima sa svim stranama da bi se prevazišle teškoće i radilo na nastavku i punoj primeni sporazuma.

Sporazum o izvozu žitarica, u čijem su potpisivanju posredovale UN i Turska, sklopljen je jula prošle godine.

Da bi se ubedila Rusija da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica preko Crnog mora, sklopljen je trogodišnji sporazum, a UN su prihvatile da pomognu olakšavanje ruskog izvoza hrane i veštačkog đubriva.

Moskva je međutim nezadovoljna sprovođenjem sporazuma jer smatra da je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran zbog sankcija zapadnih država, a da je Ukrajina dobila ono što je dogovoreno.

Rusija je najavila je da neće dozvoliti da sporazum bude produžen posle 18. maja jer nisu ispunjeni njeni zahtevi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...