najavljene stroge procedure na graničnim prelazima

Mađarska proširila zabranu na ukrajinske poljoprivredne proizvode

EUSvet

19.4.2023 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mađarska proširila zabranu na ukrajinske poljoprivredne proizvode Mađarska proširila zabranu na ukrajinske poljoprivredne proizvode
Mađarska koja je već najavila zabranu uvoza ukrajinskih žitarica zbog destabilizacije nacionalnog tržišta od srede takođe zabranjuje uvoz desetina poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje.... Mađarska proširila zabranu na ukrajinske poljoprivredne proizvode

Mađarska koja je već najavila zabranu uvoza ukrajinskih žitarica zbog destabilizacije nacionalnog tržišta od srede takođe zabranjuje uvoz desetina poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje.

Prema ukazu objavljnom noćas u Službenom listu, u Mađarskoj više ne mogu da se prodaju žitarice i uljarice, brašno, med, vino, hleb, meso i povrće iz Ukrajine. Restrikcije su na snazi do 30. juna, prenosi Beta.

Vlada premijera Viktora Orbana odlučila je u subotu da zabrani uvoz žitarica, sledeći primer Poljske, da bi zaštitila svoje poljoprivrednike. Evropska unija ocenila je odluku kao „neprihvatljivu“. Slovačka je preduzela sličnu meru dok se očekuje da će Bugarska takvu meru objaviti u sredu.

Evropska unija je u maju 2022. godine ukinula na godinu dana carine na sve proizvode uvezene iz Ukrajine i organizovala da se omogući izvoz njenih zaliha žitarica posle zatvaranja pomorskih puteva preko Crnog mora zbog ruske invazije.

Međutim umesto da budu tranzitne zemlje, u susednim evropskim zemljama se akumulirao kukuruz, žito i suncokret iz Ukrajine zbog logističkih problema što je dovelo do pada lokalnih cena.

„Zapravo veliki deo tih proizvoda ne stiže do trećih zemalja već se prodaje po nižim tarifama unutar EU, navodi se u mađarskom ukazu gde se dodaje da ta konkurentska prednost izaziva ozbiljne poremećaje na unutrašnjem tržištu zemlje.

Mađarska i dalje dozvoljava tranzit ukrajinskih žitarica, ali će vrlo stroge procedure biti uspostavljene na graničnim prelazima da se osigura elektronsko praćenje dok prolaze kroz mađarsku teritoriju.

U slučaju prekršaja mogu se uvoditi kazne, koje bi mogle da idu do vrednosti cele isporuke.

Poljska je prvo zabranila ulazak žitarica i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali je u utorak postigla dogovor sa tom zemljom da se obnovi tranzit tih proizvoda.

  • IVAN12

    19.4.2023 #1 Author

    Sami odlučuju vezano za zabrane.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.4.2023 #2 Author

    Svako stiti svoju zemlju i poljoprivrednike sto je normalno…

    Odgovori

  • MAJA

    21.4.2023 #3 Author

    Oni tačno znaju šta treba raditi, bravo za komsije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...