dve zemlje nastavljaju saradnju u oblasti energetike

Ugovor o skladištenju srpskog gasa u Mađarskoj produžen za godinu dana

Srbija

24.3.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ugovor o skladištenju srpskog gasa u Mađarskoj produžen za godinu dana Ugovor o skladištenju srpskog gasa u Mađarskoj produžen za godinu dana
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom (Jozsef Magyar) o saradnji dve zemlje u oblasti energetike,... Ugovor o skladištenju srpskog gasa u Mađarskoj produžen za godinu dana

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom (Jozsef Magyar) o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, posebno na povećanju sigurnosti snabdevanja gasom i električnom energijom.

Prema njenim rečima, jedan od važnijih rezultata bilateralne saradnje je produžavanje ugovora za skladištenje gasa za potrebe Srbije u Mađarskoj na još godinu dana, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, prenosi Euronews.

Đedović je izrazila zahvalnost Mađarskoj zbog dobre saradnje pri skladištenju glasa i naglasila značaj koji Srbija ima za susednu državu “kao tranzitna zemlja za snabdevanje gasovodom Balkanski tok”.

Ona je istakla da je u planu razvoj projekta Panonskog koridora, čiji je cilj da se ojačaju kapaciteti i povezanost između prenosnog sistema Srbije i Mađarske.

Ambasador Jožef Mađar je rekao da su, kad se posmatra trgovinska razmena dve države, energenti u samom vrhu i istakao dobru saradnju u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, kao i naftnim derivatima.

„Čestitam Srbiji na ostvarenim rezultatima na privlačenju stranih direktnih investicija. Srbija je značajno tržište u regionu, a zajedno naše dve zemlje čine tržište od oko 17 miliona potrošača“, rekao je Mađar i dodao da postoji još prostora za unapređenje saradnje dve zemlje.

Ministarka rudarstva i energetike je navela da saradnja Mađarske i Srbije u oblasti energetike može samo da se nadograđuje i produbljuje, “posebno u sektoru nafte i gasa i obnovljivih izvora energije” i dodala da postoje mogućnosti i za druge zajedničke projekte.

 • ZVE84

  25.3.2023 #1 Author

  Godinu dana je kratak period.

  Odgovori

 • TATJANA

  25.3.2023 #2 Author

  Verujem da ima razloga što je samo godinu dana, bice to dobra saradnja

  Odgovori

 • Milovan94

  26.3.2023 #3 Author

  Samo neka se produžava. Od koristi nam je svakako

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.3.2023 #4 Author

  Odlicno,samo neka se siri poslovanje sa Madjarima…

  Odgovori

 • VERA

  26.3.2023 #5 Author

  Odličan rezultat. Ništa bez Mađara.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  26.3.2023 #6 Author

  To bi bilo neko privremeno rešenje.

  Odgovori

 • NATI29

  26.3.2023 #7 Author

  Znaju oni zasto na godinu dana

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #8 Author

  Odlicne vesti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *