Šef nemačke energetske agencije upozorava

Miler: Opasnost od nestašice gasa i dalje traje

EU

23.3.2023 09:06 Autor: Vladimir Jokanović 2

Miler: Opasnost od nestašice gasa i dalje traje Miler: Opasnost od nestašice gasa i dalje traje
Berlinska energetska agencija upozorila je da će kompanije i domaćinstva morati dodatno da smanje upotrebu gasa ako Nemačka želi da izbegne energetsku krizu sledeće... Miler: Opasnost od nestašice gasa i dalje traje

Berlinska energetska agencija upozorila je da će kompanije i domaćinstva morati dodatno da smanje upotrebu gasa ako Nemačka želi da izbegne energetsku krizu sledeće zime.

Šef Federalne mrežne agencije Klaus Miler (Klaus Muller) rekao je da nemačka kriza električne energije „nije gotova“ i da mnogo zavisi od toga da li će iduća zima biti hladnija od prethodne. „Opasnost od nestašice gasa i dalje postoji“, rekao je Miler, prenosi Financial Times.

Prema njegovim rečima, to umnogome zavisi od toga da li će Nemci nastaviti da ograničavaju upotrebu gasa i da li će obezbediti raznovrsne isporuke. On je naglasio da ekonomski oporavak Kine ide „brže nego što su mnogi predviđali“, što je dovelo do veće potražnje za gasom i što utiče na povećanje njegove cene.

Naredna zima biće prva koju Nemačka dočekuje „bez ikakvog ruskog gasa iz gasovoda“, dok se ove i sledeće godine ne očekuje značajno povećanje globalnog snabdevanja tečnim prirodnim gasom (TPG), naveo je šef nemačke energetske agencije.

Nemačka je jedna od najvećih žrtava previranja na evropskim energetskim tržištima izazvanih ratom u Ukrajini. Pre rata, 55 odsto gasa dolazilo je u Nemačku iz Rusije. Te zalihe praktično su nestale u mesecima nakon izbijanja rata, što je izazvalo potrebu za alternativnim snabdevanjem.

Berlin je nabavio nove zalihe TPG sa Bliskog istoka i iz SAD, povećao je uvoz gasa iz Norveške i izgradio terminale za uvoz TPG na severnoj obali. Nemački rezervoari sada su puni 64 odsto što je značajno viši nivo nego pre godinu dana.

Pad uvoza ruskog gasa pogurao je prošlog leta njegove veleprodajne cene na više od 300 evra po megavat satu, sa oko 20 evra pre rata. To je primoralo neke od nemačkih kompanija koje troše dosta gasa da zaustave proizvodnju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...