Berlin mora da štedi više od drugih

Nemačka planira smanjenje potrošnje gasa za 20 odsto

AnalizaEUU fokusuVesti

15.8.2022 13:29 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nemačka planira smanjenje potrošnje gasa za 20 odsto Nemačka planira smanjenje potrošnje gasa za 20 odsto
Nemačka mora da smanji upotrebu gasa za petinu ukoliko želi da spreči nestašicu energije tokom predstojeće zime, rekao je predsednik federalne agencije za upravljanje... Nemačka planira smanjenje potrošnje gasa za 20 odsto

Nemačka mora da smanji upotrebu gasa za petinu ukoliko želi da spreči nestašicu energije tokom predstojeće zime, rekao je predsednik federalne agencije za upravljanje snabdevanjem gasom (BNA) Klaus Miler (Klaus Muller).

On je naveo da će zemlja biti u „ozbiljnom riziku“ od energetske krize ako ne bude uspala da dostigne uštedu gasa od 20 odsto. To je znak da je ušteda energije došla na vrh evropske političke agende jer većina zemalja ima planove štednje u hitnim slučejevima, prenosi EU Observer.

Zemlja Eropske unije formalno su usvojile prošle nedelje plan za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto kako bi uštedele gorivo za zimu usled neizvesnosti u vezi sa snabdevanjem iz Rusije. Švajcarska, koja polovinu gasa uvozi iz Rusije, takođe je saopštila da će uskladiti svoju potrošnju sa šemom EU.

Nemačka će, međutim, morati da uštedi još više ako želo da speči krizu, naveo je Miler. Prema njegovim rečima, sposobnost Nemalke da „preživi“ zimu, zavisi od količine gasa koju mođe da uskladišti unapred. Operatori su u zakonskoj obavezi da popune skladišta do 95 procenata do 1. novembra.

Izvor: Gazprom

Čak i ako napuni sve rezervoare, Nemačka bi imala dovoljno gasa za dva i po meseca u slučaju potpunog prekida snabdevanja iz Rusije, a to bi povećalo rizik od još jedne gasne krize iduće godine. Nemačka planira da bude potpuno nezavisna od ruskog gasa do leta 2024. godine.

Nemačka se oslanja na pojačan uvoz gasa iz Norveške, kao i na prekomorske pošiljke tečnog prirodnog gasa (TPG). Zbog manjka ponude i velike potražnja, kao i neizvesnosti oko ruskih isporuka, cene gasa su značajno porasle, a Međunarodna agencija za energiju prognozira da će cene još dugo ostati visoke.

Berlin je stigao do druge faze trodelnog nacionalnog plana za vanredne situacije sa gasom. Ako bude aktivirana treća faza, BNA bi morala da odluči koje kompanije više ne bi mogle da budu u potpunosti snabdevene, a to je prema Mielru teret „težak kao Alpi“, prenosi Financial Times.

U nastojanju da ublaži pritisak na nemačku ekonomiju, kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) podržao je prošle nedelje inicijativu za izgradnju gasovoda od Portugala, preko Španije i Francuske do centralne Evrope. Šolc je naveo da bi to u velikoj meri olakšalo situaciju sa snabdevanjem.

U julskom upozorenju, IEA je saopštila da nije dovoljno oslanjati se samo na gas iz neruskih izvora, nego se mora štedeti. EU bi morala da uštedi više od 12 milijardi kubnih metara gasa, što je količina dovoljna da se napuni 130 tankera TPG, da bi se zavisnost od uvoza gasa iz Rusije smanjila za trećinu i sprečila energetska kriza tokom zime.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...