Predlog bivšeg nemačkog kancelara za rešenje energetske krize

Šreder: Zašto odbijamo gas iz Severnog toka 2?

EUSvetVesti

3.8.2022 13:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

Šreder: Zašto odbijamo gas iz Severnog toka 2? Šreder: Zašto odbijamo gas iz Severnog toka 2?
Bivši nemački kancelar i bivši predsednik upravnog odbora kompanije Rosneft Gerhard Šreder (Gerhard Schroder) podržao je pokretanje gasovoda „Severni tok 2“, argumentujući potrebu za... Šreder: Zašto odbijamo gas iz Severnog toka 2?

Bivši nemački kancelar i bivši predsednik upravnog odbora kompanije Rosneft Gerhard Šreder (Gerhard Schroder) podržao je pokretanje gasovoda „Severni tok 2“, argumentujući potrebu za takvim rešenjem teške situacije sa snabdevanjem energijom u Nemačkoj.

Prema rečima Šredera, Nemačka ne bi trebalo da ima problema sa isporukom gasa preko „Severnog toka 2“, jer je njegova izgradnja već završena i gasovod je spreman za puštanje u rad, prenosi Komersant. „Najlakše rešenje bi bilo da se gasovod ST2 pusti u rad“, naveo je Šreder za nemački nedeljnik Stern.

Bivši nemački kancelar ocenio je da sa oba gasovoda „Severni tok“ ne bi bilo problema sa snabdevanjem industrije i domaćinstava u Nemačkoj. On je istakao da je zbog poskupljenja energenata ekonomska situacija sve teža. „Zašto mi zapravo odbijamo gas iz gasovoda ‘Severni tok 2’? Zašto?“, pitao je Šreder.

On je naveo da nije uvek bio čisto tržišni ekonomista u svojoj političkoj karijeri, ali da je princip tržišne ekonomije prilično jednostavan. „Kada se ponuda smanjuje, cene rastu“, naveo je bivši nemački kancelar. Šreder je doputovao na nekoliko dana u Moskvu, kako bi razgovarao o isporuci energenata iz Rusije u Nemačku.

Posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Šreder je naveo da bi dogovor između Moskve i Kijeva o deblokadi ukrajinskog izvoza žita mogao da bude model za eventualno okončanje petomesečnog ratnog sukoba.


„Dobra vest je da Kremlj želi dogovor. Prvi uspeh je dogovor o žitu, možda se to može polako proširiti na prekid vatre“, rekao je Šreder, prenosi Reuters. On je ocenio da bi rešenje za ključne probleme poput Krima možda moglo da se pronađe tokom vremena, „u sledećoj generaciji“.

Vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke Robert Habek (Robert Habeck) nedavno se oštro usprotivio eventualnom puštanju u rad gasovoda „Severni tok 2“, ocenjujući da bi to značilo „podizanje bele zastave u Nemačkoj i Evropi“. Nemačka je blokirala otvaranje „Severnog toka 2“ zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...