Pobednici gasne krize u Evropi

SAD postale najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa

EUSvetVesti

26.7.2022 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 2

SAD postale najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa SAD postale najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa
Velika potražnja u Evropi, visoke cene prirodnog gasa i povećani izvozni kapaciteti, učinili su da SAD postanu najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG)... SAD postale najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa

Velika potražnja u Evropi, visoke cene prirodnog gasa i povećani izvozni kapaciteti, učinili su da SAD postanu najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG) u prvoj polovini tekuće godine, saopštila je američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Američki izvoz TPG porastao je za 12 odsto u prvoj polovini 2022. godine u odnosu na drugu polovinu prošle godine i iznosio je u proseku 11,2 milijarde kubnih stopa dnevno (31,7 miliona kubnih metara dnevno), saopštila je EIA, prenosi specijalizovani portal OilPrice.

SAD su prestigle Australiju i Katar, dva najveća svetska izvoznika TPG. Prosečne spot cene TPG u Evropi i Aziji održale su se na istorijski visokom nivou, dostižući rekordne vrednosti ranije ove godine nakon pokretanja ruske vojne invazije u Ukrajini. Za to vreme Evropa uvozi sve više gasa iz SAD, nastojeći da njime zameni gas iz Rusije.

Američki kapacitet izvoza TPG povećan je za oko 10 odsto od novembra, prema procenama EIA. SAD isporučuju rekordne količine TPG u Evropu kako bi pomogle zemljama EU u njihovim naporima da popune skladišta gasa uoči zime, usred rastuće neizvesnosti oko snabdevanja ruskim gasom.

Prvi put ikada, zemlje EU uvezle su u junu više TPG iz SAD nego iz Rusije, odakle im gas stiže cevovodima, čiji je kapacitet značajno redukovan. Izvoz u Veliku Britaniju i EU čini 71 odsto američkog izvoza gasa.
Prema procenama EIA, američki izvoz trebalo bi da opadne u drugoj polovini tekuće godine iz tehničkih razloga, ali bi u 2023. godini trebalo ukupno da bude za 17 odsto veći nego ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...