Nemačka u potrazi za alternativnim snabdevanjem gasom

Habek: „Severni tok 2“ nije opcija

EUSvetVesti

22.7.2022 10:55 Autor: Vladimir Jokanović 2

Habek: „Severni tok 2“ nije opcija Habek: „Severni tok 2“ nije opcija
Vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke Robert Habek (Robert Habeck) oštro se usprotivio puštanju u rad gasovoda „Severni tok 2“, ocenjujući da bi to značilo... Habek: „Severni tok 2“ nije opcija

Vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke Robert Habek (Robert Habeck) oštro se usprotivio puštanju u rad gasovoda „Severni tok 2“, ocenjujući da bi to značilo „podizanje bele zastave u Nemačkoj i Evropi“.

„To ne bi trebalo da radimo. Puštanje ST2 u rad očigledno nije opcija. Nemoguće je dalje povećavati zavisnost od ruskog gasa. U tom slučaju bi Rusija postigla svoj cilj kršenja sankcija“, rekao je Habek u intervjuu za ZDF, prenosi TASS. On je dodao da je Nemačka „snažna zemlja“.

Habek je upozorio da se na nastavak isporuke ruskog gasa putem gasovoda „Severni tok 1“ ne gleda kao na znak sigurnosti. Zbog toga, prema Habekovim rečima, Nemačka „mora da pronađe alternativu“ isporukama gasa iz Rusije i to mora da bude ekonomično.


Po pitanju Siemens turbine, koja je neophodna za puno funkcionisanje gasovoda „Severni tok 1“, nemački ministar ocenio je da je to „nategnut argument“ i „neubedljiva igra“ Rusije. Prema njegovim rečina, Gazprom ima dovoljno turbina, tako da jedna koja je remontovana u Kanadi i poslata u Nemačku.
Pomenuta gasna turbina i dalje se nalazi na teritoriji Nemačke, jer Gazprom još nije dostavio potrebnu dokumentaciju za njeno dopremanje u Rusiju, prenosi DPA.

Habek je ocenio da je i pre remonta, koji je trajao od 11. do 21. jula, „Severni tok 1“ mogao da bude „opterećen sa 100 odsto kapaciteta“. Iako je gasovod ponovo pušten u rad, kapacitet snabdevanja je na oko 40 odsto. Habek je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin koristi gasnu polugu protiv Nemačke i Evrope, kao i da želi da izazove podele unutar EU.

Bundestag je ranije predvideo dramatičan pad nemačke privrede zbog ekonomskog rata sa Rusijom. Šef parlamentarnog Komiteta za energetiku i klimu Klaus Ernst Klaus rekao je da Nemačka neće moći da zameni snabdevanje gasom iz Rusije uvozom iz drugih zemalja.

  • GOCA BG

    23.7.2022 #1 Author

    Tesko da ce naci alternativu,bez Rusije idu u propast…

    Odgovori

  • MAJALG

    24.7.2022 #2 Author

    Vrlo brzo ce morati da podignu tu zastavu jer nemaju alternativu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...