Ruska kompanija nastavlja remont "Severnog toka 1"

Gazprom smanjuje isporuke za Evropu na 20 odsto

EUSvetVesti

26.7.2022 09:04 Autor: Vladimir Jokanović 2

Gazprom smanjuje isporuke za Evropu na 20 odsto Gazprom smanjuje isporuke za Evropu na 20 odsto
Kompanija Gazprom smanjiće od srede isporuke gasa kroz „Severni tok 1“, od Rusije do Nemačke, na samo 20 odsto, odnosno na 33 miliona kubnih... Gazprom smanjuje isporuke za Evropu na 20 odsto

Kompanija Gazprom smanjiće od srede isporuke gasa kroz „Severni tok 1“, od Rusije do Nemačke, na samo 20 odsto, odnosno na 33 miliona kubnih metara gasa dnevno. Gazprom je 25. jula saopštio da zaustavlja rad još jedne gasne turbine Siemens na stanici gasovoda Portovaja.

Gazprom je saopštio da u skladu sa uputstvima tehničkog nadzora i uzimajući u obzir tehničko stanje motora, radi remonta zaustavlja rad drugog Siemens gasnoturbinskog motora na stanici Portovaja, prenosi Russia Today. Gasovod je prethodnih dana radio sa 40 odsto kapaciteta.

Ranije je Gazprom saopštio da je od Siemensa dobio dokumenta od kanadskih vlasti, ali da ostaju pitanja o sankcijama Evropske unije i Velike Britanije, čije rešenje je važno za isporuku turbina Rusiji. Dodatno smanjenje isporuka gasa dolazi nakon što je gasovod ponovo otvoren 21. jula nakon desetodnevnog remonta.

Evropske zemlje, koje se snabdevaju gasom preko „Severnog toka 1“ smatraju da je reč o ruskoj odmazdi za sankcije koje je EU uvela zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Financial Times. Evropa se našla u teškoj situaciji dok pokušava da napuni skladišta gasa pred zimu i apeluje na štednju zbog očekivane nestašice.

Gazprom je smanjio obim isporuka zbog problema sa turbinama koje održava nemački Siemens Energy u Kanadi. Međutim, analitičari tržišta gasa iz Berlina ocenjuju da Rusija koristi pitanje popravke turbina kao izgovor za smanjenje protoka.

Cene gasa u Evropi porasle su nakon najave Gazproma da će dodatno smanjiti isporuke. Cene su u ponedeljak skočile za 10 odsto na 1.850 evra za hiljadu kubnih metara, odnosno na 177 evra po megavat satu, što je pet puta više od cene pre godinu dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...