Iznos deset puta viši od proseka nabavke energenata

Evropa blizu cilja da popuni skladišta gasa do zime

EUNovacU fokusuVesti

5.8.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Evropa blizu cilja da popuni skladišta gasa do zime Evropa blizu cilja da popuni skladišta gasa do zime
Troškovi vezani za ciljano punjenje skladišta gasa do početka zime će premašiti 50 milijardi evra, što je 10 puta viši iznos od istorijskog proseka... Evropa blizu cilja da popuni skladišta gasa do zime

Troškovi vezani za ciljano punjenje skladišta gasa do početka zime će premašiti 50 milijardi evra, što je 10 puta viši iznos od istorijskog proseka troškova za obezbeđenje zaliha gasa za zimu.

Evropske vlade su strahovale da bi rusko smanjenje isporuka gasa preko glavnog gasovoda Severni tok 1 do Nemačke moglo da uspori zemlje da ostvare ciljanu popunu skladišta za zimski period. Ipak, ograničavanjem potrošnje, prelaskom nekih elektrana sa gasa na ugalj i povećanjem uvoza tečnog prirodnog gasa (TPG), uspevaju da kontinuirano povećavaju zalihe gasa, piše Reuters.

Popunjenost evropskih skladišta gasa iznosila je u utorak 70,54 odsto, što je iznad petogodišnjeg proseka od 70,32 procenta za ovaj period godine, prema današnjim podacima asocijacije Gas Infrastructure Europe (GIE). Ovaj nivo popunjenosti skladišta neznatno je manji od desetogodišnjeg proseka od oko 71,40 odsto.

Evropska unija ima za cilj da napuni skadišta do 80 odsto ukupnih kapaciteta do 1. novembra, kako bi mogla da odgovori potrebama tokom zimske grejne sezone kada je potrošnja najveća. EU je takođe utvrdila okvirne ciljeve za svaku zemlju pojedinačno po mesecima.

Nemačka, koja je najteže pogođena smanjenjem dotoka gasa iz Rusije, postavila je sebi ambiciozniji cilj – da do novembra popuni skladišta gasa do nivoa od 95 odsto.

Tome pomaže povećan uvoz tečnog prirodnog gasa. EU je uvezla 21,36 miliona tona TPG-a u prvoj polovini 2022. godine, u odnosu na 8,21 miliona tona u istom periodu prošle godine čime su prvi put u istoriji, američke isporuke TPG-a doprinele snabdevanju Evrope gasom više nego snabdevanje gasovodom iz Rusije, navodi Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...