redukovanje od početka avgusta do marta

Nemačka mora da smanji potrošnju gasa najviše od svih EU članica

EUInfrastrukturaPoslovanjeSvetU fokusuVesti

4.8.2022 18:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačka mora da smanji potrošnju gasa najviše od svih EU članica Nemačka mora da smanji potrošnju gasa najviše od svih EU članica
Kriza snabdevanja gasom zbog ukrajinskog rata pogađa većinu zemalja Evropske unije (EU), ali Nemačku najviše. Ona, naime, više od bilo koje druge članice mora... Nemačka mora da smanji potrošnju gasa najviše od svih EU članica

Kriza snabdevanja gasom zbog ukrajinskog rata pogađa većinu zemalja Evropske unije (EU), ali Nemačku najviše. Ona, naime, više od bilo koje druge članice mora da smanji apsolutnu potrošnju gasa da ispuni zajednički cilj uštede od 15 odsto.

Prema proračunu agencije DPA na osnovu podataka Evropske komisije, Nemačka će od početka avgusta do marta potrošnju morati da redukuje za 10 milijardi kubnih metara gasa.

Tih 10 milijardi kubnih metara gasa je oko 100 milijardi kilovat sati. Prosečno nemačko domaćinstvo godišnje troši oko 20.000 kilovat sati, što znači da ušteda odgovara prosečnoj godišnjoj potrošnji pet miliona četvoročlanih domaćinstava.

Najveća evropska privreda treba da štedi više od drugih zbog srazmerno velike potrošnje gasa. Slede Italija, sa potrebnom uštedom od nešto više od osam milijardi kubnih metara do marta sledeće godine, pa Francuska i Holandija, sa po pet milijardi.

Ukupno, EU u planiranom periodu potrošnju gasa namerava da smanji za oko 45 milijardi kubnih metara. Dakle, skoro četvrtina toga otpada na Nemačku, piše agencija DPA.

Ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) ocenjuje da je zemlja na dobrom putu. Trenutno prišteđuje 14-15 odsto, ali u poređenju sa normalnom prethodnom godinom i bez uračunavanja blage prošle zime.

Habek je prošle nedelje u Briselu saopštio da Nemačka potrošnju namerava da smanji više nego što je dogovoreno evropskom kvotom, odnosno za više od 10 milijardi kubnih metara gasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...