Otvoren novi front u sukobu povezanom sa najvišom kamatnom stopom u EU

Mađarski premijer uveo nova ograničenja za centralnu banku

BankeNovacRegion

23.3.2023 16:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mađarski premijer uveo nova ograničenja za centralnu banku Mađarski premijer uveo nova ograničenja za centralnu banku
Mađarski premijer Viktor Orban ograničio je mogućnosti centralne banke kada je zatezanje monetarne politike u pitanju, produbljujući tako neslaganja nastala zbog najviše stope inflacije... Mađarski premijer uveo nova ograničenja za centralnu banku

Mađarski premijer Viktor Orban ograničio je mogućnosti centralne banke kada je zatezanje monetarne politike u pitanju, produbljujući tako neslaganja nastala zbog najviše stope inflacije koja se trenutno beleži u Evropskoj uniji (EU).

Vlada Mađarske je u dekretu objavljenom sredinom nedelje zabranila lokalnim institucionalnim investitorima i velikim deponentima na malo da iskorišćavaju kreditne olakšice centralne banke kojima se održava kamatna stopa od 18 odsto, najviša u EU. Pored toga, Orbanova administracija je podigla limit na kamatu koju komercijalne banke mogu da uplate na depozite u tri meseca do 30. juna, piše Bloomberg.

Ove odluke produbile su neslaganje između Orbana i guvernera centralne banke Đorđija Matolčija (Gyorgy Matolcsy) po pitanju kretanja monetarne politike. Dva zvaničnika, koji su donedavno bili saveznici, javno su jedan drugog optužili za produbljivanje recesije, godišnji rast cena viši od 25 odsto i nestabilan kurs forinte, valute koja je prošle godine pokazala najveću volatilnost na svetskom nivou.

Nove mere najavljene su nekoliko dana pred sastanak centralne banke u vezi sa monetarnom politikom 28. marta, koji su mnogi s nestrpljenjem očekuju jer će nakon njega biti saopštene nove prognoze o kretanju inflacije i smernice za cene kreditiranja. Centralna banka je do sada odolevala pritiscima vlade da počne sa snižavanjem ključnu kamatnu stopu, uviđajući potrebu da obuzda inflaciju i stabilizuje forintu.

Vrednost nacionalne valute je u Budimpešti porasla 0,6 odsto, pa je trenutni kurs 385,16 forinti za evro, što je najveci dnevni dobitak među valutama iz evropskih ekonomija u razvoju.

To je bila jedna od omiljenih investicija u valutne spekulacije (eng. carry-trade), u okviru kojih trgovci kupuju sredstva podržana višim kamatnim stopama, kao što je Mađarska, sa zajmovima datim u okruženju sa nižim prinosom.

“Izgleda da je investitorima važniji profit od političkih rizika, u suprotnom bismo do sada videli negativnu reakciju tržišta”, rekao je Peter Virovac (Peter Virovacz), ekonomista u kompaniji ING Groep NV iz Budimpešte.

Nova pravila su potencijalno ograničila uticaj na forintu, uzimajući u obzir da strani institucionalni investitori imaju neometan pristup jednodnevnom depozitu centralne banke putem razmene u stranoj valuti sa mađarskim zajmodavcima.

Štaviše, ona čak mogla ojačati forintu smanjenjem lokalnih prinosa, troškova razmene u stranoj valuti i povećanjem profita pomoću valutnih spekulacija, rekao je Virovac.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...