Budimpešta primenu novog mehanizma može da izbegne ako u sledeća tri meseca otkloni razloge za njegovo sprovođenje

EK predložila blokiranje novca EU fondova Mađarskoj

EUVesti

19.9.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EK predložila blokiranje novca EU fondova Mađarskoj EK predložila blokiranje novca EU fondova Mađarskoj
Mađarska je u nedelju obećala da će da ispuni obećanja data Evropskoj komisiji, kako bi odblokirala 7,5 milijardi evra iz evropskih fondova, koje Evropska... EK predložila blokiranje novca EU fondova Mađarskoj

Mađarska je u nedelju obećala da će da ispuni obećanja data Evropskoj komisiji, kako bi odblokirala 7,5 milijardi evra iz evropskih fondova, koje Evropska komisija predložila da se zamrznu Mađarskoj zbog korupcije i problema sa vladavinom prava.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tibor Navračič (Tibor Navracsics), zadužen za pregovore s Evropskom unijom, izrazio je nadu da će mere koje će Budimpešta da sprovede zaštititi evropska sredstva, prenosi SeeBiz.

Zbog korupcije i problema s vladavinom prava EK je u nedelju predložila Veću EU zamrzavanje 65 odsto sredstava, odnosno 7,5 milijardi evra Mađarskoj. Reč je o tri operativna programa kohezijske politike za period od 2021. do 2027. godine.

Odluka bez presedana predložena je u okviru novog mehanizma prema kojem se korišćenje sredstava iz evropskih fondova uslovljava poštovanjem vladavine prava, a Budimpešta njenu primenu može da izbegne ako u sledeća tri meseca otkloni razloge za njegovo sprovođenje.

Komisija navodi da se Mađarska obvezala da će do 19. novembra podneti konačan izveštaj o ispunjenju ključnih koraka sprovođenja.

Evropsku komisiju naročito zabrinjavaju manjkavosti u sistemu javnih nabavki. Mađarska vlada je u subotu najavila da će parlament u Budimpešti sledeće sedmice glasati o čitavom nizu zakona, koji bi trebalo da otklone razloge za zamrzavanje fondova.

Konačnu odluku o predlogu zamrzavanja novca donosi Veće EU, odnosno države članice, kvalifikovanom većinom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...