"Pokretačka snaga" ekonomije susedne zemlje

Pala proizvodnja mađarskog građevinskog sektora

NovacRegionVesti

16.8.2022 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pala proizvodnja mađarskog građevinskog sektora Pala proizvodnja mađarskog građevinskog sektora
Proizvodnja mađarskog građevinskog sektora pala je u junu 8,1 odsto na godišnjem nivou, prvi put u više od godinu, objavio je Centralni zavod za... Pala proizvodnja mađarskog građevinskog sektora

Proizvodnja mađarskog građevinskog sektora pala je u junu 8,1 odsto na godišnjem nivou, prvi put u više od godinu, objavio je Centralni zavod za statistiku (KSH).

Proizvodnja u segmentu zgrada (visokogradnja) pala je 4,8 odsto, a proizvodnja u niskogradnji 11,7 odsto, javlja agencija MTI.

U nominalnom iznosu, vrednost proizvodnje građevinskog sektora iznosila je u junu 579,1 milijardu forinti (HUF), odnosno 1,5 milijardi evra, od čega 60 odsto ukupne sume otpada na visokogradnju, prenosi agencija Mina.

Aktivnost građevinskog sektora je na mesečnom nivou pala 5,2 odsto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim faktorima.

Mađarska građevinska proizvodnja je u periodu od januara do juna ove godine porasla sedam odsto na godišnjem nivou, saopštio je KSH.

Proizvođačke cene u građevinskom sektoru su u drugom kvartalu skočile 25 odsto na godišnjem nivou i 7,6 odsto na kvartalnom, pokazuju statistički podaci.

Šef mađarskog udruženja građevinske industrije Laslo Koji (Laszlo Koji) pripisao je junski pad proizvodnje visokoj uporednoj bazi od prošle godine, dodavši da će ovaj sektor ostati “pokretačka snaga” ekonomije u 2022. i da će vrednost proizvodnje iznositi oko 13,85 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...