Godišnji rast od 3,8 odsto

Građevinarstvo u Sloveniji beleži najveći rast u EU

AnalizaBiznisEUInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

22.7.2022 17:01 Autor: Stanislav Stanišić 13

Građevinarstvo u Sloveniji beleži najveći rast u EU Građevinarstvo u Sloveniji beleži najveći rast u EU
Građevinski sektor u zemljama evrozone i Evropske unije povećao je aktivnosti za 0,4 odsto, odnosno 0,8 u maju, u odnosu na april ove godine,... Građevinarstvo u Sloveniji beleži najveći rast u EU

Građevinski sektor u zemljama evrozone i Evropske unije povećao je aktivnosti za 0,4 odsto, odnosno 0,8 u maju, u odnosu na april ove godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

U odnosu na maj prethodne godine proizvodnja u građevinskom sektoru porasla je za 2,9 odsto u evrozoni i za 3,8 u EU. Poboljšanje je došlo nakon pada aktivnosti u aprilu od 1,1 procenat.

Podaci Eurostata ukazuju da se ukupna građevinska proizvodnja oporavlja nakon što je zbog pandemije doživela pad od čak 25 procenata od februara do aprila 2020. godine. Godinu dana kasnije, u martu 2021. godine, nivo pre krize bio je skoro ponovo dostignut.

Ako se pravi mesečno poređenje po građevinskom sektoru, u maju u odnosu na april, niskogradnja je porasla za 2,3, dok je visokogradnja smanjena za 0,3 odsto.

Na nivou EU stanogradnja je povećana za 3,9 odsto, dok je gradnja infrastrukturnih objekata povećana za 3,3 odsto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći mesečni porast proizvodnje u građevinarstvu zabeleženi su u Švedskoj (+6,2 odsto), Mađarskoj (+5,9) i Sloveniji (+5,8 odsto). Smanjenje je primećeno u Španiji (-1,5 odsto) i Finska (-0,6 odsto).

U evrozoni je posmatrajući na godišnjem nivou po građevinskim sektorima, izgradnja zgrada porasla za 3,1 odsto i projektovanje za 2,5 odsto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći godišnji porast proizvodnje u građevinarstvu zabeležen je u Sloveniji (+30,2 odsto), zatim Poljskoj (+10,7) i Mađarskoj (+9,9 odsto). U padu je tržište u Španije (-8,2 procenta) i Nemačke (-2,0 odsto).

Izvor: Eurostat

U Srbiji izdato 17,4 odsto više građevinskih dozvola

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u maju ove godine izdato je ukupno 2.349 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 17,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju, 80,2 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 19,8 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 78,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 21,3 za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (73,5 odsto).

Prema dozvolama izdatim u maju 2022. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.680 stanova, s prosečnom površinom od 72,4 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10,8 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147,8 kvm, a 88,2 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 62 kvm.

Predviđena vrednost radova novogradnje u maju 2022. iznosi 88,2 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Sremskoj oblasti, 24,4 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Beogradska oblast (17,9), Šumadijska oblast (17,5), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 4,4 odsto, saopštava Zavod za statistiku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...