Poljska i Mađarska već zabranile uvoz kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike

Slovačka privremeno suspendovala uvoz žitarica iz Ukrajine

EUVesti

18.4.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Slovačka privremeno suspendovala uvoz žitarica iz Ukrajine Slovačka privremeno suspendovala uvoz žitarica iz Ukrajine
Slovačka će privremeno suspendovati uvoz žitarica i drugih odabranih proizvoda iz Ukrajine, poručio je slovački premijer Eduard Heger putem društvenih mreža i najavio hitan... Slovačka privremeno suspendovala uvoz žitarica iz Ukrajine

Slovačka će privremeno suspendovati uvoz žitarica i drugih odabranih proizvoda iz Ukrajine, poručio je slovački premijer Eduard Heger putem društvenih mreža i najavio hitan sastanak radne grupe o toj temi za utorak, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Bivši slovački premijer Robert Fico pozvao je vlasti te zemlje da odmah zabrane uvoz žitarica iz Ukrajine, rekavši da poljoprivrednici Slovačke „već duže vreme apeluju da im se pomogne“.

Prethodno su isto postupile Poljska i Mađarska, kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor nakon što su jeftine žitarice i prehrambeni proizvodi iz Ukrajine oborili cene širom regiona, podsetio je RSE. Privremena zabrana uvoza Poljske i Mađarske za sada je na snazi do 30. juna.

Odluke Slovačke, Poljske i Mađarske bile su tema brifinga za novinare u Briselu, sa koga je poručeno da Evropska komisija zahvaljuje Poljskoj i drugim zemljama centralne Evrope na podršci Ukrajini, ali i da se mora pronaći rešenje koje poštuje pravni okvir EU, preneo je Glas Amerike (VOA).

„Mi imamo posla sa ratom, zar ne? I ovaj rat očigledno ima posledice na poljoprivrednike i uopšte, stanovništvo Ukrajine i Evropske unije i njenih država članica“, rekao je Erik Mamer, glavni portparol Evropske komisije.

On je, kako prenosi VOA, naglasio da su Poljska i druge zemlje činile sve što su u njihovoj moći da pomognu Ukrajini, i da se zato „ne radi se o sankcionisanju Ukrajine.

„Reč je o pronalaženju rešenja zasnovanih na pravu EU u interesu istovremeno Ukrajinaca i EU“, rekao je Mamer.

Zemlje EU koje se graniče sa Ukrajinom zatražile su od EU da se hitno posveti pitanju ukrajinske hrane, rekavši da ne mogu dozvoliti da njihovi poljoprivrednici snose troškove poremećaja koje ukrajinski poljoprivredni proizvodi izazivaju na njihovim tržištima.

  • ELLA

    18.4.2023 #1 Author

    Čuvaju svoje Proizvod jače a ne kao kod nas sve se uvozi i uništava dom proizvodnja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...