U skladu sa sporazumom iz februara obezbeđene veće količine energenta

Ukrajinski operator za tranzit gasa i slovački Eustream produžili ugovor o uvozu

EUU fokusu

4.4.2023 11:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ukrajinski operator za tranzit gasa i slovački Eustream produžili ugovor o uvozu Ukrajinski operator za tranzit gasa i slovački Eustream produžili ugovor o uvozu
Ukrajinski državni operator za tranzit gasa (GTSO) i slovački operater Eustream, dogovorili su se da do 30. septembra produže ugovor o ruti za uvoz... Ukrajinski operator za tranzit gasa i slovački Eustream produžili ugovor o uvozu

Ukrajinski državni operator za tranzit gasa (GTSO) i slovački operater Eustream, dogovorili su se da do 30. septembra produže ugovor o ruti za uvoz gasa od 42 miliona kubnih metara dnevno za Ukrajinu, saopštio je GTSO.

Eustream je obezbedio povećanu količinu u skladu sa sporazumom postignutim u februaru prošle godine o privremenom povećanju kapaciteta izvoza gasa u Ukrajinu, preko interkonekcije u Budincu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Kada je reč o političkim odnosima dve zemlje, Slovačka je dosledno podržavala Ukrajinu dok je na njenom čelu bila vlada desnog centra koja je pala krajem prošle godine.

Stranke koje su do tada činile vlast, prema rezultatima anketa, imaju manju podršku od partije bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica (Roert Fico), koja se protivi upućivanju veće vojne pomoći Kijevu.

Slovački parlament odobrio je 31. januara skraćenje četvorogodišnjeg mandata za pet meseci, pa prevremeni izbori treba da budu održani 30. septembra.

Prema anketi koja je sprovedena prošle godine u decembru, 39 odsto Slovaka smatra da su NATO i Sjedinjene Američke Države (SAD) odgovorni za rat u Ukrajini.

Podrška NATO-u u Slovačkoj manja je nego u većini drugih članica tog vojnog saveza, pokazalo je istraživanje Alijanse.

Fico je rekao da su rat započeli „ukrajinski fašisti“ 2014. godine i da ne postoji šansa da Ukrajina povrati Krim, koji je pripojila Rusija.

  • Vale

    9.4.2023 #1 Author

    U obostranom interesu je, sigurno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...