Nastavak Crnomorske inicijative

Produžen sporazum o izvozu žita iz Ukrajine na 120 dana

SvetVesti

17.11.2022 12:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Produžen sporazum o izvozu žita iz Ukrajine na 120 dana Produžen sporazum o izvozu žita iz Ukrajine na 120 dana
Crnomorski Sporazum Rusije i Ukrajine o izvozu žita produžen je u četvrtak na 120 dana, saopštio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Prema sporazumu... Produžen sporazum o izvozu žita iz Ukrajine na 120 dana

Crnomorski Sporazum Rusije i Ukrajine o izvozu žita produžen je u četvrtak na 120 dana, saopštio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Prema sporazumu koji su u julu postigli Kijev i Moskva uz posredovanje UN i Turske, otvoren je sigurni tranzitni koridor za izvoz žitarica iz tri ukrajinske luke u Crnom moru.

„Pozdravljam dogovor svih strana da nastave inicijativu za crnomorsko žito kako bi se olakšala bezbedna plovidba brodova za izvoz žitarica, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine“, naveo je Gutereš, prenosi Reuters. On je takođe rekao da su UN „potpuno posvećene uklanjanju preostalih prepreka izvozu hrane i đubriva iz Rusije“.

UN su ocenile da je obnavljanje crnomorske inicijative za žito dobra vest za globalnu bezbednost hrane i za svet u razvoju, kao i da „rešavanje problema sa đubrivom mora da usledi“. Dogovor o izvozu ruskog amonijaka cevovodom do Crnog mora još nije usaglašen, naveli su neimenovani izvori uključeni u pregovore.

Sporazum je produžen na 120 dana, iako su Ukrajina i UN tražile da se produži na godinu dana. Od jula, kada je zaključen sporazum, isporučeno je oko 11,1 milion tona poljoprivrednih proizvoda, uključujući 4,5 miliona tona kukuruza i 3,2 miliona tona pšenice.

Cena pšenice na berzi u Čikagu pala je za 2,75 odsto nakon vesti da je sporazum produžen, dok je cena kukuruza pala za 1,3 odsto. Trgovci su ocenili da produženje ugovora otklanja sumnje i pruža izvesnost u trgovanju u naredna četiri meseca.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da je sporazum o Crnomorskom žitnom koridoru produžen za 120 dana od 19. novembra 2022. godine. Ranije je istu informaciju saopštio i predesednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin naveo da Rusija neće „prekinuti“ sporazum, prenosi Komersant, pozivajući se na TASS.

Pankin je podsetio da je sporazum usvojen u vidu paketa koji uključuje klauzulu o nesmetanom izvozu ruskog đubriva i hrane na svetska tržišta. Rusija se krajem oktobra na kratko povukla iz sporazuma, posle napada dronova na ruske brodove u Sevastopolju, ali se 2. novembra vratila dogovoru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...