Deblokada crnomorskih luka

Prvi brod sa ukrajinskim žitom isplovio iz Odese

SvetVesti

1.8.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 4

Prvi brod sa ukrajinskim žitom isplovio iz Odese Prvi brod sa ukrajinskim žitom isplovio iz Odese
Prvi brod natovaren kukuruzom napustio je ukrajinsku luku Odesa i zaplovio je prema Libanu. Reč je o brodu „Razorni“, koji plovi pod zastavom Sijera... Prvi brod sa ukrajinskim žitom isplovio iz Odese

Prvi brod natovaren kukuruzom napustio je ukrajinsku luku Odesa i zaplovio je prema Libanu. Reč je o brodu „Razorni“, koji plovi pod zastavom Sijera Leone, objavilo je u ponedeljak tursko Ministarstvo odbrane.

Brod je napustio luku u ponedeljak ujutru oko 8:45 po moskovskom vremenu, javio je CNN Turk, prenosi Komersant. U saopštenju turskog ministarstva navedeno je da će drugi konvoji pratiti plovidbu duž pomorskih koridora, jer su „procedure završene“.

Ukrajina i Rusija potpisale su 22. jula značajan sporazum o deblokiranju isporuka žita iz Crnomorskih luka sa Turskom i UN, kako bi se ublažila globalna kriza hrane, podeća Moscow Times. Turska je prošle nedelje u Istanbulu zvanično otvorila specijalni zajednički koordinacioni centar za nadgledanje izvoza.

Primarni zadatak centra je praćenje bezbednog prolaska ukrajinskih brodova sa žitom duž utvrđenih ruta i nadgledanje inspekcije brodova pri povratku u Crno more, kako ne se u njima ne bi prevozilo oružje.

Žito će se isporučivati iz tri luke, Odesa, Černomorsk i Južni. Planirano je da prvi brodovi sa žitom stignu u Tursku 3. avgusta. Brod „Razorni“ ima nosivost 30.000 tona. Brod je porinut 1996. godine, njegova dužina je 186 metara, a širina 25 metara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...