Sastanak delegacija Rusije i Ukrajine u Turskoj

Pregovori o izvozu žita preko Crnog mora

SvetVesti

13.7.2022 12:28 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pregovori o izvozu žita preko Crnog mora Pregovori o izvozu žita preko Crnog mora
Delegacije Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija sastaju se u sredu u Istanbulu gde će razgovarati o situaciji sa transportom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka,... Pregovori o izvozu žita preko Crnog mora

Delegacije Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija sastaju se u sredu u Istanbulu gde će razgovarati o situaciji sa transportom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, koje je domaćin sastanka.

Biće to prvi susret licem u lice između predstavnika Moskve i Kijeva od prekida mirovnih pregovora za rešavanje situacije u Ukrajini, prenosi Komersant. „Istanbul će biti domaćin vojnim delegacijama Turske, Rusije, Ukrajine i predstavnika UN o izvozu žitarica morskim putem iz ukrajinskih luka na međunarodna tržišta, saopštilo je tursko Ministarstvo.

Prema podacima nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, u crnomorskim lukama blokirano je 25 miliona tona žitarica. To se dogodilo usled zatvaranja morskih puteva zbog ulaska ruskih vojnih trupa u Ukrajinu 24. februara. Ukrajinske vlasti optužuju Rusiju za krađu žita.

Moskva odbacuje optužbe i navodi da je žito sa teritorije Zaporoške oblasti koju kontroliše ruska vojska počelo da se isporučuje u zemlje Bliskog istoka. Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u ponedeljak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom (Recep Tayyip Erdoğan) o pitanju transporta žitarica.

Oni su razmatrali pitanje stvaranja sigurnih koridora za izvoz žitarica preko Crnog mora. Neka ruska i ukrajinska delegacija prvi put se uživo sastaju posle 17. maja kada je održana poslednja runda mirovnih pregovora, koji su prekinuti, kako ističe Moskva, na inicijativu Kijeva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...