Uskoro samit predsednika Rusije i Turske

Putin i Erdogan o ukrajinskim žitu i trgovini u nacionalnim valutama

SvetVesti

12.7.2022 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 2

Putin i Erdogan o ukrajinskim žitu i trgovini u nacionalnim valutama Putin i Erdogan o ukrajinskim žitu i trgovini u nacionalnim valutama
Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) planiraju da se sastanu u bliskoj budućnosti, saopštio je Kremlj. Dvojica... Putin i Erdogan o ukrajinskim žitu i trgovini u nacionalnim valutama

Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) planiraju da se sastanu u bliskoj budućnosti, saopštio je Kremlj. Dvojica predsednika razgovarali su u ponedeljak telefonom o naporima da se olakša izvoz žitarica iz Ukrajine.

Turska posreduje između Kijeva i Moskve od početka oružanog sukoba u Ukrajini, a poslednji razgovori uživo između predstavnika dve zemlje održani su u Istanbulu krajem marta, prenosi Reuters.

„Nastavljena je razmena mišljenja o situaciji oko Ukrajine, uključujući i u kontekstu koordinacije napora da se obezbedi sigurnost plovidbe Crnim morem i izvoz žitarica na svetska tržišta“, navedeno je u saopštenju.

Turska državna novinska agencija Anadolu javila je da je Erdogan rekao Putinu da je vreme da se postupi po planu UN za uspostavljanje morskog koridora za izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

Od početka vojnog sukoba, Ukrajina, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, nije mogla da koristi morske luke koje su bile njen glavni izvozni kanal, zbog čega je izvezla samo trećinu žitarica u odnosu na raniji obim izvoza u inostranstvo.


Nedostatak ukrajinskog žita doprineo je da cene hrane budu rekordno visoke, što je podstaklo zabrinutost za bezbednost hrane. Prema zvaničnim podacima žito čini skoro petinu ukupnog ukrajinskog izvoza.

Putin i Erdogan razgovarali su i o povećanju obima rusko-turske trgovine i obračuna u nacionalnim valutama, prenosi Russia Today. „Posebna pažnja posvećena je zadacima daljeg intenziviranja ekonomske saradnje“, povećanje obima trgovine i korišćenje nacionalnih valuta, kao i nastavak nesmetanog snabdevanja ruskim energentima, navedeno je u saopštenju Kremlja.

  • TATJANA

    12.7.2022 #1 Author

    Ovaj susret je od velike vaznosti

    Odgovori

  • MAJALG

    13.7.2022 #2 Author

    Putun i Erdogan se dobro razumeju, sto vreme i pokazuje, i vetujem da ce tako i nastaviti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...