Postignut dogovor o deblokadi crnomorskih luka

Rusija i Ukrajina potpisuju sporazum o izvozu žita

SvetVesti

22.7.2022 12:40 Autor: Vladimir Jokanović 14

Rusija i Ukrajina potpisuju sporazum o izvozu žita Rusija i Ukrajina potpisuju sporazum o izvozu žita
Rusija i Ukrajina potpisaće u petak 22. jula sporazum o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka, saopštila je Turska. Otvaranje luka trebalo bi da omogući... Rusija i Ukrajina potpisuju sporazum o izvozu žita

Rusija i Ukrajina potpisaće u petak 22. jula sporazum o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka, saopštila je Turska. Otvaranje luka trebalo bi da omogući izvoz oko 22 miliona tona žitarica, što bi trebalo da smanji pretnju od gladi za milione širom sveta.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svetskim izvoznicima hrane, a ukrajinske luke, uključujući glavno čvorište Odesu, blokirala je ruska crnomorska flota, prenosi Reuters. Prekid isporuka žitarica tokom proteklih pet meseci rata dovelo je do dramatičnog rasta cena širom sveta. Iako ruske luke nisu zatvorene, Moskva se žali da su njene pošiljke ometene zapadnim sankcijama. SAD i EU nedavno su prilagodile svoje sankcije kako bi jasnije istakli izuzetke za ruski izvoz hrane i đubriva.

Turska, kao članica NATO sa dobrim odnosima sa obe zaraćene zemlje, kontroliše moreuz koji vodi u Crno more i delovala je kao posrednik u razgovorima. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Gutteres) takođe je bio uključen kao posrednik u razgovorima. Kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan) saopštila je da će dve strane u petak potpisati sporazum o kojem je načelna saglasnost postignuta prošle nedelje u Istanbulu.

Moskva i Kijev nisu potvrdili da je sporazum postignut, a ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak uveče da će u petak u Turskoj biti održana još jedna runda pregovora o deblokadi ukrajinskih žitarica, kao i da će razgovore predvoditi UN. „Ukratko, mogao bi biti potpisan dokument koji će obavezati strane da obezbede sigurno funkcionisanje izvoznih ruta u Crnom moru“, saopštilo je Ministarstvo.

Foto: Beta/AP

Američki Stejt Department pozdravio je najavu sklapanja sporazuma i najavio da će od Rusije tražiti odgovornost za njegovo sprovođenje. Pre prošlonedeljnih pregovora, diplomatski izvori naveli su da detalji plana uključuju ukrajinske brodove za žito koji plove kroz minirane lučke vode. Turska bi, takođe, vršila inspekciju brodova kako bi ublažila zabrinutost Rusije da neće služiti za dopremanje oružja u Ukrajinu.

UN i Turska već dva meseca posreduju u onome što je Gutereš nazvao „paketom“ dogovora, da se obnovi ukrajinski crnomorski izvoz žitarica i da se olakša isporuka ruskog žita i đubriva. Ukrajina bi potencijalno mogla brzo da obnovi izvoz, saopštilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.

Konačnan tekst sporazuma utvrđen je nedavno u Teheranu na sastanku Putina i Erdogana, a potpisivanju dokumenta će prisustvovati turski predsednik, kao i generalni sekretar UN, prenosi Financial Times. Budući da je veći deo infrastrukture luke u Odesi i okolnim lukama sačuvan, ukrajinski zvaničnici veruju da bi za nekoliko nedelja mogli da obnove izvoz.

Rusija i Ukrajina i dalje imaju šansu da nastave mirovne pregovore, saopštio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dan nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da takvi pregovori „nemaju smisla“, prenosi Moscow Times. Kremlj je ranije optužio Ukrajinu da joj „nedostaje volje“ da nastavi pregovore i da nije odgovorila na nacrt mirovnog sporazuma Moskve iz aprila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...