Saopštenje Ministarstva finansija SAD

Đubriva i lekovi izuzeti iz antiruskih sankcija

BiznisSvetVesti

15.7.2022 11:52 Autor: Vladimir Jokanović 6

Đubriva i lekovi izuzeti iz antiruskih sankcija Đubriva i lekovi izuzeti iz antiruskih sankcija
Američko Ministarstvo finansija objavilo je u četvrtak saopštenje o izuzeću pojedinih roba od antiruskih sankcija. Reč je o poljoprivrednim proizvodima i lekovima, kao i... Đubriva i lekovi izuzeti iz antiruskih sankcija

Američko Ministarstvo finansija objavilo je u četvrtak saopštenje o izuzeću pojedinih roba od antiruskih sankcija. Reč je o poljoprivrednim proizvodima i lekovima, kao i o medicinskim sredstvima.

U saopštenju se navodi da je Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija izdala opštu dozvolu za odobravanje određenih vrsta transakcija u vezi sa poljoprivrednim proizvodima i poljoprivrednom opremom, kao i lekovima i medicinskom opremom, prenosi Wall Street Journal.

Ministarstvo je navelo da SAD snažno podržavaju napore Ujedinjenih nacija da dovedu ukrajinsko i rusko žito na svetska tržišta. Rastući troškovi goriva, hrane i đubriva, koji se često pripisuju ratu u Ukrajini i režimima sankcija, uznemirili su javne finansije i izazvali gnev javnosti širom zemlje, posebno u zemljama u razvoju.

„Poljoprivredna i medicinska trgovina nisu mete sankcija koje su SAD uvele Rusiji zbog njenih zverstava u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju. U dokumentu se takođe navodi da SAD nisu uvele sankcije na izvoz đubriva u Rusiju, ili uvoz iz Rusije, kao i da sankcije „ne ograničavaju uvoz riba i morskih plodova iz Rusije u druge zemlje, osim SAD“.

Državna Ruska poljoprivredna banka nije sankcionisana, iako su transakcije bile predmet određenih ograničenja duga i kapitala. Od sankcija je oslobođena i filijala Alfa Banke u Kazahstanu, kao i ćerka kompanije Gazprom, Gazprom Nemačka GMBH, prenosi Sputnik.

U saopštenju američkog Ministarstva takođe se navodi da je izvoz poljoprivredne opreme i rezervnih delova u Rusiju dozvoljen pod sankcijama SAD, a dozvoljene su i transakcije koje uključuju osiguranje i reosiguranje transporta i otpreme poljoprivrednih proizvoda, uključujući đubrivo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...