Ukrajinska vojska najavljuje ofanzivu na Herson

Žito iz crnomorskih luka spremno za transport

AnalizaSvetU fokusuVesti

29.7.2022 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 1

Žito iz crnomorskih luka spremno za transport Žito iz crnomorskih luka spremno za transport
Ukrajinska vojska izvršila je artiljerijski napad na naselje Jelenovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštile su tamošnje vlasti. Tom prilikom pogođen je lokalni zatvor, a... Žito iz crnomorskih luka spremno za transport

Ukrajinska vojska izvršila je artiljerijski napad na naselje Jelenovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštile su tamošnje vlasti. Tom prilikom pogođen je lokalni zatvor, a više od 50 zatvorenika je poginulo, dok je oko 130 ranjeno.

Prema navodima agencije Sputnik u napadu je život izgubilo 53 pripadnika jedinice „Azov“ koji su dospeli u zatvor posle zarobljavanja. Agencija TASS javila je da je na Jelenovku ispaljeno 12 granata kalibra 152 milimetra, kao i da su Ukrajinci koristili višecevne raketne sisteme MLRS u napadu na naselje Ilovajsk.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je Moskvu da je počinila ratni zločin raketnim udarom na sopstveni zatvor u Donjeckoj oblasti u kome su bili smešteni ratni zarobljenici. „Pozivam sve partnere da najoštrije osude brutalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i priznaju Rusiju za terorističku državu“, napisao je Kuleba na Tviteru, prenosi RTS.

Ukrajinske snage nastavljaju da koriste visokoprecizne raketne sisteme koje su im isporučile SAD za napad na ruske linije snabdevanja u okupiranim delovima južne Ukrajine, a Kijev signalizira mogući početak velike kontraofanzive u Hersonskoj oblasti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Artiljerijski raketni sistemi visoke mobilnosti HIMARS koje su SAD isporučile Ukrajini imaju veći domet, preciznost i brzinu gađanja od sistema sovjetskog dizajna koje koriste ruske i ukrajinske snage. Sistem HIMARS omogućio je ukrajinskoj vojsci da pogodi most Antonovski preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti, u nastojanju da oteža ruskim snagama održavanje linije snabdevanja i odbrane položaja.

Foto: Beta/AP

Ukrajinske snage napreduju iz pravca severozapada prema gradu Herson, a trenutno su na oko 20 kilometara od grada. Most Antonovski je jedini koji spaja Herson sa drugom obalom, gde je uspostavljena čvrsta ruska kontrola. Herson je pre početka ruske vojne intervencije imao oko 290.000 stanovnika i bio je prvi grad koji je zauzela ruska vojska, što sugeriše da je tamo imala podršku lokalnog stanovništva, zbog čega je Kijev otpustio više tamošnjih zvaničnika pod optužbom da su „radili za Ruse“.

Pored mosta Antonovski ruska vojska već je postavila pontonski prelaz i dovezla trajekte za prebacivanje jedinica i tehnike preko reke. Kontraofanziva ukrajinskih snaga već danima se najavljuje u zapadnim medijima kao potencijalna prekretnica u ratu. Ukoliko bi Ukrajinci vratili kontrolu nad Hersonskom oblasti, to bi bila svojevrsna potvrda da isporuka zapadnog oružja daje rezultate, ocenjuje DW. Eventualni neuspeh ukrajinske vojske ne bi bio dobar argument za Kijev prilikom traženja novih isporuka oružja od NATO zemalja.

A Mađarski premijer Viktor Orban poručio je prilikom posete Beču da Evropska unija mora da „promeni svoju strategiju“ i da se fokusira na mirovne pregovore i izradu mirovnih predloga, a ne na pobedu.

„Neće biti mira bez promene strategije. Ne možemo da rešimo nijedan problem bez mira“, rekao je Orban na konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Karl Nehammer).

Mađarski premijer poručio je da se Ukrajina bori protiv Rusije uz podršku NATO, ali da se rat ne može dobiti na taj način. On je istakao da nije moguće sankcijama destabilizovati Moskvu.

Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova zemlja spremna da pokrene izvoz žita iz crnomorskih luka, kao i da očekuje signal od Ujedinjenih nacija i Turske da može da krene sa isporukama. Kancelarija Zelenskog saopštila je da je predsednik posetio crnomorsku luku Černomorsk, da posmatra pripreme za slanje žita uz posredovanje UN, prema sporazumu potpisanom u Istanbulu prošle nedelje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...