Nenajavljeni pregovori Rusije i SAD u Turskoj

Moskva i Kijev blizu produženja sporazuma o izvozu žita

Svet

15.11.2022 12:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Moskva i Kijev blizu produženja sporazuma o izvozu žita Moskva i Kijev blizu produženja sporazuma o izvozu žita
Moskva i Kijev su blizu dogovora da produže sporazum kojim bi se osigurao izvoz žita iz Ukrajine preko njenih crnomorskih luka, što je ključni... Moskva i Kijev blizu produženja sporazuma o izvozu žita

Moskva i Kijev su blizu dogovora da produže sporazum kojim bi se osigurao izvoz žita iz Ukrajine preko njenih crnomorskih luka, što je ključni korak ka ublažavanju globalne krize hrane izazvane ratom u Ukrajini.

Pregovarači su uvereni da će zaraćene strane pristati da produže sporazum pre njegovog isteka u subotu, nakon postizanja kompromisa sa Rusijom o plaćanju njenog poljoprivrednog izvoza, prenosi Financial Times, pozivajući se na neimenovane izvore uključene u pregovore.

Moskva je zahtevala od SAD i EU da uklone sankcije prema državnoj Ruskoj poljoprivrednoj banci kojima su blokirale sistem finansijskih plaćanja SWIFT. Pomenuta banka je glavni kanal za plaćanje ruskog poljoprivrednog izvoza. SAD će verovatno pomoći u obezbeđivanju korespondentskih odnosa za rusku banku, ali neće je vratiti u sistem SWIFT.


Sporazum, koji je prvi put postignut u julu uz posredovanje UN i Turske, automatski se obnavlja, osim u slučaju da se jedna od strana tome usprotivi. Rusija se nakratko povukla iz sporazuma krajem oktobra pre nego što mu se vratila nekoliko dana kasnije.

Moskva je nezadovoljna što SAD i EU ne podržavaju deo sporazuma koji Rusiji omogućava izvoz žita i đubriva. Sankcije ometaju sposobnost kupaca da plate ruske poljoprivredne izvozne proizvode, iako ih Zapad nije direktno sankcionisao.

Zvaničnici Rusije i SAD održali su u ponedeljak nenajavljene pregovore u Ankari, objavio je ruski Komersant, pozivajući se na neimenovane izvore. Turski zvaničnici odbili su da komentarišu pomenutu informaciju, a Kremlj je naveo da ne može ni da potvrdi ni da demantuje ovu vest.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...