predviđa se novi rast cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda?

Da li će UN i Turska spasiti sporazum o prevozu žitarica preko Crnog mora?

SvetU fokusu

31.10.2022 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Da li će UN i Turska spasiti sporazum o prevozu žitarica preko Crnog mora? Da li će UN i Turska spasiti sporazum o prevozu žitarica preko Crnog mora?
Trgovci se pripremaju za novi skok cena žitarica nakon što je izlazak Rusije iz sporazuma koji je omogućio da se ukrajinski usevi izvoze preko... Da li će UN i Turska spasiti sporazum o prevozu žitarica preko Crnog mora?

Trgovci se pripremaju za novi skok cena žitarica nakon što je izlazak Rusije iz sporazuma koji je omogućio da se ukrajinski usevi izvoze preko Crnog mora ponovo uzbudio tržišta.

Iznenadni potez Rusije ostavio je lidere u nzavidnom i neizvesnom položaju da spasu sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, piše Bloomberg.

Pakt koji je postignut u julu pomogao je u smanjenju cene na fjučerse pšenice nakon što su porasle na rekordno visok nivo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Najnoviji trgovinski zastoj preti da pogorša ionako jaku inflaciju i produbi globalnu krizu hrane.

Prvi test biće u ponedeljak ujutru u Aziji, kada počinje trgovanje.

Koliki će skok cena biti teže predvideti pošto je ugovor o bezbednom prolazu već trebalo da ističe sredinom novembra ako se ne postigne dogovor o njegovom produženju.

Tokom vikenda, Turska i UN su pokušavali da spasu sporazum, iako je Rusija rekla da se naredni koraci mogu odrediti samo nakon potpune istrage napada na njenu pomorsku flotu. Dve strane, zajedno sa Ukrajinom, složile su se da brodovi koji prevoze hranu iz ukrajinskih luka isplove u ponedeljak, što predstavlja izazov za Moskvu i potencijalno umanjuje uticaj ruskog povlačenja iz sporazuma.

Vrednost fjučersa na useve verovatno neće porasti tako dramatično kao u martu, delom zato što je već poznato da će Ukrajina ove godine biti daleko ispod svog punog proizvodnog potencijala.

“Drugi proizvođači su se prilagodili“, rekao je Dejvid Labord (David Laborde) iz Međunarodnog istraživačkog instituta za prehrambenu politiku u Vašingtonu. Ipak, cene žitarica bi potencijalno mogle da porastu između pet i deset procenata u narednim danima jer tržišta “upijaju loše vesti“, rekao je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...