Blokada izvoza hrane preko Crnog mora

Putin: Nastavak sporazuma o žitu posle istrage i garancija

Svet

2.11.2022 10:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin: Nastavak sporazuma o žitu posle istrage i garancija Putin: Nastavak sporazuma o žitu posle istrage i garancija
Povratak Rusije sporazumu o izvozu žita preko Crnog mora biće moguć posle istrage o napadu na Sevastopolj i bezbednosnih garancija Ukrajine, saopštio je ruski... Putin: Nastavak sporazuma o žitu posle istrage i garancija

Povratak Rusije sporazumu o izvozu žita preko Crnog mora biće moguć posle istrage o napadu na Sevastopolj i bezbednosnih garancija Ukrajine, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin, posle razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je Kremlj.

„Neophodno je sprovesti detaljnu istragu okolnosti pokušaja udara na infrastrukturu i brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, kao i dobijanje stvarnih garancija od Kijeva o striktnom pridržavanju Istanbulskih sporazuma, posebno nekorišćenju humanitarnog koridora u vojne svrhe. Tek nakon toga bilo bi moguće razmotriti nastavak aktivnosti u okviru Crnomorske inicijative“, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Mina.

Putin je podsetio i da nije ispunjen drugi deo paketa sporazuma prema kojem je trebalo da se deblokira izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta. Erdogan je Putinu preneo da Turska nastavlja da preduzima neophodne korake za rešavanje problema u vezi sa sprovođenjem sporazuma o žitu.

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da veruje da će se ugovor o izvozu žita iz Ukrajine nastaviti. On je pre toga dva puta razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

„Šojgu nastavlja da razgovara o tom pitanju sa svojim vlastima u svetlu informacija koje smo dostavili. Očekujemo odgovor. Ima napretka u ovom smeru. Procenjujemo da će se ovaj sporazum nastaviti“, rekao je Akar, prenosi Advance.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) optužio je Moskvu da je naštetila svetskom snabdevanju hranom time što je suspendovala svoje učešće u sporazumu o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora. U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Makron je takođe najavio da će Francuska pomoći Ukrajini povećanjem vojne pomoći, naročito u vidu slanja sistema protivvazdušne odbrane.

Ujedinjene nacije očekuju da će brodovi natovareni hranom isploviti iz ukrajinskih luka u četvrtak, izjavio je koordinator UN za sporazum o izvozu žita Amir Abdulah.

„Izvoz žitarica i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine treba da se nastavi. Iako za 2. novembar nije planirano kretanje plovila u okviru Crnomorske inicijative za žito, očekujemo da će natovareni brodovi isploviti u četvrtak“, naveo je Abdulah, prenosi Reuters.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora. Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje UN i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...