Borba za povećanje cena “crnog zlata”

Moskva i Rijad najavili nova smanjenja proizvodnje nafte

Svet

4.7.2023 09:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Moskva i Rijad najavili nova smanjenja proizvodnje nafte Moskva i Rijad najavili nova smanjenja proizvodnje nafte
Saudijska Arabija i Rusija razmatraju dodatno smanjenje proizvodnje nafte u avgustu, najavile su u ponedeljak dve najmoćnije članice OPEC+ u nastojanju da povećaju cenu... Moskva i Rijad najavili nova smanjenja proizvodnje nafte

Saudijska Arabija i Rusija razmatraju dodatno smanjenje proizvodnje nafte u avgustu, najavile su u ponedeljak dve najmoćnije članice OPEC+ u nastojanju da povećaju cenu “crnog zlata”.

Državna novinska agencija Saudijske Arabije, pozivajući se na zvanični izvor, saopštila je da će kraljevina produžiti u avgustu smanjenje proizvodnje od million barela dnevno najavljeno prošlog meseca za jul. Zamenik premijera Rusije i visoki energetski zvaničnik Aleksandar Novak najavio je “dobrovoljno” smanjenje proizvodnje u avgustu za dodatnih 500.000 barela dnevno, prenosi Financial Times.

Cene nafte blago su porasle posle ove najave Rijada i Moskve, a ovaj potez lidera OPEC+, napravljen izvan formalnog sastanka grupe, došao je u trenutku borbe za povećanje cene sirove nafte koja je naglo opala sa svog vrhunca prošle godine neposredno nakon početka rata u Ukrajini.

Nakon što je prošlog marta nakratko porasla iznad 130 dolara po barelu, naftom se sada trguje po ceni od oko 75 dolara po barelu, uprkos nizu najavljenih smanjenja proizvodnje od oktobra prošle godine, pri čemu su se trgovci fokusirali na visoku inflaciju i potencijalnu recesiju u mnogim velikim privredama.

Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman predvodi napore Rijada da podstakne rast cena nafte, dok zemlja pokušava da transformiše svoju ekonomiju kroz ogroman investicioni program koji predviđa visoke prihode od nafte za njegovo finansiranje.

Rusiji je takođe preko potrebna visa cena nafte, kako bi mogla da finansira ratne operacije u Ukrajini, nakon što je ostala bez velikog dela Prihoda od izvoza gasa u Evropu. Zemlje OPEC i njihovi saveznici sastaće se ove nedelje na seminaru u Beču, a nekoliko velikih novinskih organizacija ima zabranu prisustvovanja ovom događaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...