Ministri OPEC+ postigli dogovor posle dugih pregovora

Saudijska Arabija dobrovoljno smanjuje proizvodnju nafte

Svet

5.6.2023 08:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Saudijska Arabija dobrovoljno smanjuje proizvodnju nafte Saudijska Arabija dobrovoljno smanjuje proizvodnju nafte
Ministri zemalja proizvođača nafte OPEC i saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su se u nedelju u Beču da zadrže sadašnje smanjenje proizvodnje „crnog zlata“ do... Saudijska Arabija dobrovoljno smanjuje proizvodnju nafte

Ministri zemalja proizvođača nafte OPEC i saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su se u nedelju u Beču da zadrže sadašnje smanjenje proizvodnje „crnog zlata“ do kraja tekuće godine. Zemlje su odustale od novog smanjenja, budući da je Saudijska Arabija pristala da dobrovoljno smanji spopstvenu proizvodnju.

Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman najavio je dalje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno u julu, sa mogućnošću daljeg produženja, saopštilo je njegovo ministarstvo, prenosi AP.

Ovo smanjenje proizvodnje je dodatak postojećem smanjenju od dva miliona barela dnevno i dobrovoljnim redukcijama proizvodnje za još 1,6 miliona barela, koje su najavljene u aprilu, a sprovode se od maja. To znači da će računajući postojeća smanjenja, Saudijska Arabija u julu proizvoditi oko devet miliona barela nafte dnevno, ili za 1,5 miliona barela manje nego pre pandemije.

Sastanak u Beču potrajao je sedam sati, a ministri zemalja OPEC+ dogovorili su se da od 2024. godine smanje ukupnu proizvodnju za kombinovanih 1,4 miliona barela dnevno, prenosi Reuters. Ruski ministar Aleksandar Novak najavio je da će dobrovoljna smanjenja proizvodnje biti nastavljena i tokom naredne godine. Cene nafte porasle su u ponedeljak ujutru za više od jedan odsto.

Zemlje OPEC+ koje proizvode oko 40 odsto svetske nafte najavile su da će u idućoj godini ograničiti proizvodnju na 40,463 miliona barela dnevno. Idući sastanak ministara zemalja OPEC+ biće održan u novembru ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...