CENE NAFTE U PORASTU, A IZVEŠTAČI U NEMILOSTI

Reuters, Bloomberg i WSJ nisu pozvani na zasedanje OPEC+

Svet

2.6.2023 09:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Reuters, Bloomberg i WSJ nisu pozvani na zasedanje OPEC+ Reuters, Bloomberg i WSJ nisu pozvani na zasedanje OPEC+
Cene nafte porasle su u petak nakon usvajanja zakona o gornjoj granici američkog duga, a na rast cena uticala su i očekivanja tržišta da... Reuters, Bloomberg i WSJ nisu pozvani na zasedanje OPEC+

Cene nafte porasle su u petak nakon usvajanja zakona o gornjoj granici američkog duga, a na rast cena uticala su i očekivanja tržišta da bi OPEC+, čiji predstavnici se sastaju u subotu i nedelju, mogao da odluči o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte.

Referentna nafta Brent dostigla je u petak ujutru vrednost 75 dolara za barel, dok se američkom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo po ceni od oko 70,70 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Tržišta su se umirila jer je američki Kongres u četvrtak uveče usvojio zakon o suspendovanju gornje granice duga američke vlade od 31.400 milijardi dolara, kao i ranijim signalima o potencijalnoj pauzi u povećanju kamatnih stopa američke centralne banke (Fed), prenosi Reuters.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvestila je da je prošle nedelje porastao izvoz sirove nafte iz SAD.

Kada je reč o predstojećem ministarskom sastanku OPEC+ u Beču, analitičari očekuju da će biti doneta odluka o novom smanjenju proizvodnje nafte ili o njenom zadržavanju na sadašnjem nivou, dok se isključuje mogućnost povećanja proizvodnje.

Prema navodima medija, novinari Reutersa, Bloomberga i WSJ nisu pozvani da izveštavaju sa zasedanja OPEC+, a iza ove neobične odluke navodno stoji saudijski ministar energetike Aziz bin Salman Al Saud, prenosi TASS.

Tagovi
NAFTA OPEC+

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...