prodajnu pomamu podstakla zabrinutost za potražnju zbog rizika od recesije

Rast cena nafte na međunarodnim tržištima

Svet

6.5.2023 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rast cena nafte na međunarodnim tržištima Rast cena nafte na međunarodnim tržištima
Prema trenutnim podacima na sajtu OilPrice cena Brent nafte u subotu iznosi 75,30 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Rast cena nafte na međunarodnim tržištima

Prema trenutnim podacima na sajtu OilPrice cena Brent nafte u subotu iznosi 75,30 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 71,34 dolara.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, ali su na putu trećeg nedeljnog gubitka zaredom, jer su tržišta pala zbog straha od slabljenja američke ekonomije i usporavanja kineske potražnje.

Cena barela sirove nafta na londonskom tržištu je u petak u odnosu na prethodno zatvaranje porasla 1,88 dolara, na 74,38 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,89 dolara višoj ceni, od 70,45 dolara, nakon četiri dana pada zaredom, pa su ugovori na vrednostima koje nisu viđene od kraja 2021. godine.

Cena je u Londonu na putu da sedmicu okonča s minusom oko 6,5 odsto, a na američkom tržištu osam odsto, iako na oba tržišta ide prema najvećem dnevnom procentnom rastu u mesec, prenosi Mina.

„Umesto fundamenata, prodajnu pomamu je podstakla zabrinutost za potražnju zbog rizika od recesije i napetosti u američkom bankarskom sektoru“, rekao je PVM-ov analitičar tržišta nafte, Stiven Brenok (Stephen Brennock).

I analitičari Commerzbanka smatraju da su zabrinutosti za potražnju prenapumpane i u narednim sedmicama očekuju korekciju cena prema naviše.

Slabljenje dolara u odnosu na druge valute u ovoj sedmici je pomoglo da se nafta podrži, čineći je jeftinijom za vlasnike drugih valuta.

Strah zbog bankarske krize u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavila se nakon što je PacWest Bancorp objavio da planira da istraži strateške mogućnosti.

U Kini se fabrička aktivnost u aprilu neočekivano smanjila zbog pada narudžbi, a rasuta domaća potražnja pritisnula je proizvodni sektor.

Trgovci će sada biti fokusirani na objavu podataka o zapošljavanju u SAD-u.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je odvojeno objavila da je u četvrtak cena barela korpe nafte njenih članica pala u odnosu na prethodni dan 49 centi na 73,26 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • BLIZANAC

    7.5.2023 #1 Author

    Dosta su nestabilne cene nafte na tržištu

    Odgovori

  • MITAR

    7.5.2023 #3 Author

    Nikako da cena nafte bude u nekoj normali i da bude u konstantnijem padu, da se vrati na realnu cenu i da trziste bude stabilno kao sto je bilo pre rata u Ukrajini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...