Prekomponovanje globalnog naftnog tržišta

SAD postale najveći izvoznik nafte u EU

AnalizaSvet

1.4.2023 11:01 Autor: Vladimir Jokanović 20

SAD postale najveći izvoznik nafte u EU SAD postale najveći izvoznik nafte u EU
Sjedinjene Američke Države su postale najveći dobavljač sirove nafte za Evropsku uniju, nakon što je u decembru 18 odsto uvoza sirove nafte došlo iz... SAD postale najveći izvoznik nafte u EU

Sjedinjene Američke Države su postale najveći dobavljač sirove nafte za Evropsku uniju, nakon što je u decembru 18 odsto uvoza sirove nafte došlo iz Amerike, saopštio je ove nedelje Eurostat. To predstavlja veliki preokret, budući da je Rusija donedavno bila glavni izvoznik nafte u EU.

Prema podacima Eurostata, Rusija je do kraja januara prošle godine bila najveći dobavljač nafte u EU sa 31 odsto ukupnog uvoza. U isto vreme, SAD su bile na drugom mestu sa maksimalnim udelom do 13 procenata, prenosi CNN.

Početak rata u Ukrajini u februaru prošle godine doveo je do preokreta u snabdevanju energijom u Evropi. Države EU smanjile su uvoz ruskih energenata, a Brisel je uveo sankcije na uvoz nafte i uglja iz Rusije.

Evropska unija zabranila je u decembru uvoz ruske nafte morskim putem i uvela gornju granicu cene, koja zabranjuje špediterima, brokerima osiguranja i drugim kompanijama da pružaju svoje usluge u trgovini i transportu, ukoliko ruska nafta košta više od 60 dolara po barelu.

Foto: Freepik.com

Kada je počeo rat, neke evropske zemlje takođe su počele da smanjuju uvoz ruskog prirodnog gasa, dok je Moskva istovremeno smanjila isporuke. Ruski Gazprom isporučivao je oko 35 odsto ukupnog evropskog uvoza gasa u 2021. godini, da bi prošle godine značajno smanjio isporuke sve do potpunog prekida isporuka kroz gasovod Severni tok 1 u septembru, nakon što je gasovod miniran.

Udeo Rusije u evropskom uvozu prirodnog gasa opao je sa 31 odsto u prvom kvartalu na oko 19 odsto do kraja godine, prema podacima Eurostata. To je omogućilo da SAD postanu drugi najveći dobavljač gasa u EU sa oko 20 odsto udela, dok je Norveška preuzela prvo mesto sa 31 odsto.

Američki izvoz sirove nafte u Evropu rastao je i pre rata, ali je njegov početak povećao potražnju za alternativnim isporukama, navodi kompanija Vortex. Uvoz ruske nafte u EU bio je nestalan između februara i aprila prošle godine, ali je od septembra konstantno opadao do četiri odsto u decembru.

Do kraja prošle godine najveći snabdevači EU sirovom naftom bili su SAD, Norveška i Kazahstan, a prema oceni Eurostata, to pokazuje da je EU uspela da se prilagodi promenljivom okruženju naftnog tržišta i praktično prekine svoju zavisnost od uvoza nafte iz Rusije.

Za to vreme, Rusija je našla nove kupce za svoju naftu, prodajući je uz značajan popust. Cena po kojoj se trenutno prodaje ruska nafta Ural kreće se oko 54 dolara po barelu, što je oko 25 dolara manje od cene referentne nafte Brent.

Glavni kupci ruske nafte su Indija i Kina, koje su povećale uvoz od početka rata u Ukrajini. Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov saopštio je ove nedelje da je Moskva uspešno preusmerila „ceo obim“ izvoza sirove nafte i naftnih derivata izgubljen zbog zapadnih sankcija, prenosi TASS.

Posledica prekomponovanja globalnog tržišta nafte su veći troškovi transporta nafte širom sveta, jer brodovi putuju dalje nego ranije, a flota tankera je generalno neefikasnija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...