Reakcija tržišta na odluku OPEC+ o smanjenju proizvodnje

Rastu cene sirove nafte i derivata – da li će biti poskupljenja i u Srbiji?

AnalizaInfrastrukturaSrbijaSvet

3.4.2023 13:31 Autor: Milica Rilak 8

Rastu cene sirove nafte i derivata – da li će biti poskupljenja i u Srbiji? Rastu cene sirove nafte i derivata – da li će biti poskupljenja i u Srbiji?
Treba imati na umu da su članice OPEC+ tek najavile smanjenje proizvodnje sirove nafte, kao i da je takva odluka bila „iznenađenje“ pre svega... Rastu cene sirove nafte i derivata – da li će biti poskupljenja i u Srbiji?

Treba imati na umu da su članice OPEC+ tek najavile smanjenje proizvodnje sirove nafte, kao i da je takva odluka bila „iznenađenje“ pre svega za političke strukture na Zapadu, koje su očekivale da se to neće dogoditi kako bi se podržala stabilnost naftnog tržišta zbog smanjenja isporuka ruske nafte, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

On je u razgovoru za naš portal povodom odluke članica OPEC+ da do kraja godine smanje proizvodnju sirove nafte za više od milion barela dnevno, ukazao da su pažljiviji pratioci dešavanja na tržištu uočili da opada tražnja za sirovom naftom.

Mere koje povlači OPEC razumljive su naftnom sektoru upravo kao pokušaj da se očuva stabilnost naftnog tržišta, odnosno usklađenost ponude i potražnje. OPEC sa tržišta planira da ‘skine’ oko četiri odsto globalne ponude. To nije ozbiljan poremećaj u snabdevanju naftom, ali jeste način da se očuva stabilnost, jer kada imate višak od četiri odsto u ponudi dolazi do pada cena nafte i ona dolazi do nivoa koji nije održiv za eksploataciju“, ukazao je Mićović.

Naglasio je i da je pogrešno verovati da je su previsoke cene održive iz ugla zemalja proizvođača nafte.

„Sto dolara po barelu ili više od toga nije održiva cena, već tolike cene po pravilu smanjuju tražnju i potrošnju, pa ne idu u prilog proizvođačima nafte. Stvar je u kontrolisanju ponude i potražnje kako bi se cene kretale u održivom koridoru“, objasnio je generalni sekretar UNKS.

Tomislav Mićović / Foto:Printscreen youtube

Kada je reč o svetskim berzama, one su na najavu članica OPEC+ o smanjenju proizvodnje reagovale skokom cena sirove nafte, pa je tako danas, u ponedeljak 3. aprila u podne, Brent koštao 5,3 odsto više nego na kraju prošle nedelje, odnosno 84,12 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) poskupela 5,75 odsto, na 79,99 dolara za barel.

„Radi se o reakcijama na najavu OPEC+ i sada svi na strani tražnje pokušavaju da se domognu nafte po nižim cenama, ali ne mora da znači da će cene i na dalje rasti. Ponavljam, potražnja se smanjuje, da li zbog inflacije koja ne jenjava ni u najrazvijenijim zemljama ili straha od recesije, i niko ne želi da u takvoj situaciji prođe lošije. Mislim da oni koji trenutno kupuju po višim cenama mogu doživeti šok, jer verujem da cene neće dugo ići nagore, a moguće je i da će derivate prodavati ispod cene po kojoj će preraditi sirovu naftu koju sada kupuju“, procenio je Mićović.

Na pitanje Biznis.rs da li će se promene na globalnom tržištu sirove nafte preliti i na naše tržište u vidu rasta cena, naš sagovornik odgovara da na naše tržište pre svega utiču regionalne cene derivata, a ne sirove nafte.

Foto: Pixabay.com

„Na evropskom tržištu derivata nafte danas se takođe dešavaju krupne promene. Videćemo kako će se završiti današnje trgovanje, ali dizel je poskupeo za 4,8 odsto u odnosu na petak, sa 760 na 800 dolara po toni. To je zaista jedan od većih skokova koje smo imali u prethodnom periodu. No, kotacije dizela i benzina su vrednosti koje država unosi u formulu i tako donosi odluku o maksimalnoj visini cena goriva. Cenama derivata u Srbiji već godinu dana ne upravlja naftni sektor i na našem tržištu trenutno nisu tržišne, već administrativne cene“, naglasio je Tomislav Mićović.

Kada se, međutim, zapitamo koja je to održiva cena sirove nafte na svetskom tržištu, generalni sekretar UNKS podseća da je od 8. decembra prošle do poslednjih dana marta ove godine, prosečna cena sirove nafte bila oko 80 dolara po barelu, sa minimalnom od 72 i maksimalnom od 87 dolara.

„To se smatra relativno stabilnom cenom, a tokom ta četiri meseca bila je uravnotežena ponuda i potražnja. OPEC je upravo na sednici 5. decembra odlučio da se smanjenje proizvodnje od dva miliona barela dnevno, koje je bilo na snazi od avgusta 2022. godine, produži i na ovu godinu. Oni su dobro procenili da je to u skladu sa realnom tražnjom“, ističe Mićović.

Dodaje da sada najavljuju dodatno smanjenje proizvodnje od oko 1,16 miliona barela dnevno, ali i da treba imati na umu da su zemlje članice OPEC još 2022. dobile umanjene kvote, a da neke od njih ni te umanjene kvote nisu uspele da isporuče. U isto vreme, u EU je 5. decembra stupila na snagu zabrana nabavke ruske sirove nafte, zbog čega je došlo do pada izvoza nafte od 300.000 do 500.000 barela na dan.

Ukratko, čini se da je OPEC prethodno dobro procenio kada treba smanjivati proizvodnju, a cene sirove nafte u tom periodu su dokaz za to“, kaže Mićović i, uz ogradu da i oni mogu da pogreše, zaključuje da su od izbijanja pandemije do sada imali dobar uvid u kretanja na naftnom tržištu.

  • Majamojsa33@gmail.com

    3.4.2023 #1 Author

    Nadajmo se da nece biti poskupljenja

    Odgovori

  • BRANA19

    4.4.2023 #2 Author

    Naravno da ce biti , sve vise i vise ce da poskupljuje sve .

    Odgovori

  • MAJA

    4.4.2023 #3 Author

    Sigurno ce biti, nismo mi imuni na sve

    Odgovori

  • ŽIZI

    4.4.2023 #4 Author

    Naravno da će biti poskupljenja u Srbiji… Kod nas samo to i može da se očekuje..

    Odgovori

  • Maky

    4.4.2023 #5 Author

    Sve poskupljuje a plate male…

    Odgovori

  • Senna

    4.4.2023 #6 Author

    Srbija je nezavisna,suverenadržava.cena ide nagore bez obzira na poskupljenja i pojeftinjena sirove nafte na svetskom tržištu

    Odgovori

  • GAGA

    5.4.2023 #7 Author

    Ne bi trebalo. Ako Srbija nije uskladila maloprodajne cene sa pojeftinjenjem nafte na svetskom trzistu, a nije, onda nema osnova ni za poskupljenje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #8 Author

    Kao i do sada,dva dinara jeftinije,tri dinara skuplje..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...