Saudijska Arabija očekuje rast tražnje za naftom na dva ključna tržišta

Saudi Aramco povećao cene sirove nafte za kupce u Evropi i Aziji

Svet

6.3.2023 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudi Aramco povećao cene sirove nafte za kupce u Evropi i Aziji Saudi Aramco povećao cene sirove nafte za kupce u Evropi i Aziji
Saudijska Arabija je signalizirala da očekuje rast tražnje za naftom u Aziji i Evropi podizanjem većine cena za isporuke sirove nafte za te regione,... Saudi Aramco povećao cene sirove nafte za kupce u Evropi i Aziji

Saudijska Arabija je signalizirala da očekuje rast tražnje za naftom u Aziji i Evropi podizanjem većine cena za isporuke sirove nafte za te regione, piše SeeBiz.

Dok su terminske cene nafte neznatno oslabile ove godine, mnogi trgovci energijom i donosioci odluke očekuju da će one rasti – možda i na 100 dolara po barelu – dok se kineska privreda oporavlja nakon ukidanja kantipandemijskih mera i dok usporava inflacija u drugim velikim ekonomijama, objavio je SeeBiz.

Saudi Aramco, kompanija pod državnom kontrolom, povećala je većinu aprilskih službenih prodajnih cena za Aziju , pa je tako Arab Light podignut na 2,50 dolara po barelu iznad regionalne referentne vrednosti, 50 centi više od martovskog nivoa.

To je bilo u skladu s Bloombergovim istraživanjem rafinerija i trgovaca, koje je predvidelo rast cena od 55 centi. Ovo je drugi mesec zaredom kako Aramco povećava cene za Aziju, svoje najveće tržište.

Cene za američke kupce ostale su nepromenjene, ali su cene za severozapadnu Evropu i Mediteran skočile za čak 1,30 dolara po barelu.

Sirova nafta Brent pala je 0,1 odsto ove godine na 85,83 dolara po barelu, i to sa oko 115 dolara od sredine 2022. godine, uz usporavanje globalne privrede i rast kamatnih stopa.

Saudijska Arabija je najveći svetski izvoznik nafte i vodi OPEC+ organizaciju proizvođača zajedno s Rusijom. Savez od 23 zemlje sugerisao je da neće povećati proizvodnju barem do sledeće godine.

Aramco prodaje oko 60 odsto svojih isporuka sirove nafte u Aziju, većinom na osnovu dugoročnih ugovora, čije se cene revidiraju svakog meseca. Kina, Japan, Južna Koreja i Indija su najveći kupci, podseća SeeBiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...