Naftna kompanija isplatila rekordne dividende

Saudi Aramco ostvario 121 milijardu dolara dobiti u 2023.

Svet

11.3.2024 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudi Aramco ostvario 121 milijardu dolara dobiti u 2023. Saudi Aramco ostvario 121 milijardu dolara dobiti u 2023.
Naftna kompanija Saudi Aramco ostvarila je dobit od 121 milijardu dolara u prošloj godini, što je njen drugi najveći profit u istoriji, nakon 161... Saudi Aramco ostvario 121 milijardu dolara dobiti u 2023.

Naftna kompanija Saudi Aramco ostvarila je dobit od 121 milijardu dolara u prošloj godini, što je njen drugi najveći profit u istoriji, nakon 161 milijardu koliko je ostvareno 2022. godine, saopštila je saudijska kompanija.

Dobit je umanjena zbog nižih cena energenata u odnosu na rekordu pretprošlu godinu, kao i zbog manjeg obima prodaje i slabljenja vrednosti margina za preradu nafte, prenosi Danas.

Uprkos nižim cenama nafte i smanjenju proizvodnje, Saudi Aramco povećao je svoju dividendu na skoro 100 milijardi dolara. Najveći svetski proizvođač nafte uspeo je da poveća ukupnu dividendu u 2023. godini za 30 odsto u odnosu na 2022.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Amina Nasera, dividenda je povećana na 97,8 milijardi dolara, uglavnom kroz dodatna plaćanja kojima se nagrađuje učinak, prenosi Financial Times.

Zbog ogromnih naftnih resursa koji se nalaze blizu površine u njenoj pustinjskoj oblasti Saudijska Arabija je najjeftinije mesto na svetu za proizvodnju nafte. Rijad nastoji da iskoristi naftno bogatstvo da diverzifikuje privredu zemlje.

Akcije kompanije Saudi Aramco ojačale su za 1,6 odsto u nedeljnom trgovanju na lokalnoj betzi Tadawul nakon objave podataka o prošlogodišnjoj dobiti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...