Posledice napada na brodove u Crvenom moru

Aramco očekuje zaoštravanje na tržištu nafte

SvetVesti

17.1.2024 12:31 Autor: Vladimir Jokanović 3

Aramco očekuje zaoštravanje na tržištu nafte Aramco očekuje zaoštravanje na tržištu nafte
Globalna tržišta nafte kratkoročno će se nositi sa poremećajima u Crvenom moru, iako bi produženi napadi Huta na brodove doveli do nestašice tankera zbog... Aramco očekuje zaoštravanje na tržištu nafte

Globalna tržišta nafte kratkoročno će se nositi sa poremećajima u Crvenom moru, iako bi produženi napadi Huta na brodove doveli do nestašice tankera zbog dužih putovanja i kašnjenja u snabdevanju, rekao je izvršni direktor kompanije Saudi Aramco Amin Naser.

On je naveo da očekuje da će se tržište nafte zaoštriti nakon što su potrošači iscrpili zalihe za 400 miliona barela u poslednje dve godine, što je ostavilo rezervne kapacitete OPEC-a kao glavni izvor dodatne ponude za podmirivanje rastuće potražnje, prenosi Reuters.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru primorali su mnoge kompanije da preusmere transport oko Afrike. Huti koje podržava Iran ističu da deluju u znak solidarnosti sa Palestincima koji trpe napade Izraelaca u Gazi.

„Ako je kratkoročno, tankeri bi mogli da budu dostupni, ali ako je dugoročno, to bi mogao da bude problem. Biće potrebno još tankera ako budu morali da idu na duža putovanja“, rekao je Naser na marginama godišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Kontejnerski brodovi prekinuli su prolaze koz Suecki kanal i Crveno more, najbržu rutu između Azije i Evrope, kuda prolazi oko 12 odsto brodova u svetu. Alternativni put oko južnoafričkog Rta dobre nade traje deset do 14 dana duže.

Aramco može da zaobiđe moreuz Bab al-Mandab u blizini Jemena odakle Huti izvode napade, koristeći naftovod koji povezuje njegova istočna naftna postrojenja sa njegovom zapadnom obalom i omogućava mu brži pristup Sueckom kanalu, istakao je Naser.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...