Nakon napada islamističkih Huta

Maersk obustavio prolaz kroz Crveno more za svoja plovila

Svet

3.1.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Maersk obustavio prolaz kroz Crveno more za svoja plovila Maersk obustavio prolaz kroz Crveno more za svoja plovila
Danska brodarska kompanija Maersk saopštila je da njena flota više neće koristiti strateški prolaz u Crvenom moru nakon što su islamistički Huti, koje podržava... Maersk obustavio prolaz kroz Crveno more za svoja plovila

Danska brodarska kompanija Maersk saopštila je da njena flota više neće koristiti strateški prolaz u Crvenom moru nakon što su islamistički Huti, koje podržava Iran, napali jedan od njenih brodova.

„Odlučili smo da zaustavimo tranzit kroz Crveno more i Adenski zaliv dok se ne donese nova odluka“, saopštila je kompanija, piše Seebiz.

Helikopteri američke mornarice potopili su tri od četiri plovila koja su koristili pobunjenici Huti koje podržava Iran za napad na kontejnerski brod Maersk u južnom Crvenom moru, saopštila je američka vojska u nedelju.

Helikopteri USS Eisenhower i USS Gravely, odgovarajući na pozive u pomoć sa broda Maersk Hangzhou, uzvratili su vatru na brodove Huta i potopili tri od njih, bez preživelih, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

Niko od posade broda nije povređen, nije bilo požara na brodu i on je nastavio put ka severu do luke Suec.

Maersk je saopštio da je u akciji američkog ratnog broda poginulo deset napadača.

Nakon odluke o obustavi korišćenja puta kroz Crveno more, kompanija je saopštila da će brodovi biti preusmereni na Rt dobre nade.

Oko 12 odsto svetske trgovine odvija se preko Crvenog mora, nazvanog „morski auto-put”. Spaja Sredozemno more i Indijski okean, odnosno povezuje Evropu i Aziju, a kroz Suecki kanal godišnje prođe oko 20.000 brodova.

  • oblak67

    3.1.2024 #1 Author

    bas me cudi da su obustavili ha ha, treba resiti problem sa „gusarima“ u 21. veku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...