Huti napadaju komercijalne brodove kao podrška Hamasu

Problemi u Crvenom moru dodatno destabilišu globalnu ekonomiju

Svet

20.12.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Problemi u Crvenom moru dodatno destabilišu globalnu ekonomiju Problemi u Crvenom moru dodatno destabilišu globalnu ekonomiju
Globalna brodarska industrija priprema se za novu krizu – mogućnost da nedeljama funkcioniše bez svog najvažnijeg trgovačkog puta. Dok Sjedinjene Američke Države rade na... Problemi u Crvenom moru dodatno destabilišu globalnu ekonomiju

Globalna brodarska industrija priprema se za novu krizu – mogućnost da nedeljama funkcioniše bez svog najvažnijeg trgovačkog puta.

Dok Sjedinjene Američke Države rade na okupljanju operativne grupe koje bi sprečile militantne Hute iz Jemena da napadaju komercijalne brodove, špediteri i dalje čekaju detalje i brinu o implementaciji tog “plana”. Huti napadaju brodove kako bi pokazali podršku Hamasu u njegovom ratu protiv Izraela, a pojedini analitičari u regionu brinu se da će suviše snažan odgovor samo eskalirati nasilje.

U međuvremenu, pošiljaoci šalju brodove na dug put oko Afrike umesto kroz Crveno more, dodajući milion dolara troškova – i sedam do deset dana – za svaki tovar. A cene nafte su sve veće.

Napadi su stvorili potencijalno goru i trajniju nevolju od zatvaranja Sueckog kanala 2021. godine, kada je brod koji se zaglavio nedelju dana uticao na narednih nekoliko meseci međunarodne trgovine, piše Bloomberg.

Dok su brodovi koji prevoze sve, od nafte preko žitarica do automobila, primorani da plove oko Afrike, dodatni troškovi i kašnjenja predstavljaju rizik za globalnu ekonomiju, baš kad je izgledalo da se inflacija hladi.

Za kapetane i brodarske kompanije čak i moguća stajanja za popravke i nabavke predstavljaju probleme. Pomorski konvoji koji čuvaju brodove kroz opasne vode mogli bi da ponude određenu zaštitu, ali to nije jednostavno.

Pentagon još nije detaljno objasnio kako će takozvana operacija “Prosperity Guardian” zaštititi brodove. Predstavnici brodarskih kompanija koje je kontaktirao Bloomberg smatraju da će biti potrebne nedelje da najavljena grupacija učesnika za rešavanje narastajućeg rpoblema postane operativna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...