Do februara će protok kroz čuveni prolaz biti prepolovljen

Suša diže cene tranzita kroz Panamski kanal, brodovi kasne

Svet

12.12.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Suša diže cene tranzita kroz Panamski kanal, brodovi kasne Suša diže cene tranzita kroz Panamski kanal, brodovi kasne
Brodski prevoznici žitarica sa obala Meksičkog zaliva ka Aziji prinuđeni su da plove dužim rutama i plaćaju veće troškove transporta kako bi izbegli zagušenje... Suša diže cene tranzita kroz Panamski kanal, brodovi kasne

Brodski prevoznici žitarica sa obala Meksičkog zaliva ka Aziji prinuđeni su da plove dužim rutama i plaćaju veće troškove transporta kako bi izbegli zagušenje brodova i rekordno visoke tranzitne naknade u Panamskom kanalu pogođenom sušom, kažu trgovci i analitičari.

Prekid transporta kroz jednu od glavnih pomorskih trgovačkih ruta u svetu dolazi na vrhuncu sezone za izvoz američkih useva, a veći troškovi prete da ugroze potražnju za američkim dobavljačima kukuruza i soje koji su već ustupili tržišni udeo Brazilu poslednjih godina, piše Reuters.

Brodovi koji prevoze rasutu robu suočili su se sa vremenima čekanja do tri nedelje da prođu kroz kanal jer kontejnerski brodovi imaju prioritet, odnosno zauzimaju nekoliko dostupnih tranzitnih mesta.

Ograničenja bi mogla da nastave da ometaju isporuke žitarica sve do 2024. godine, kada bi vlažna sezona u regionu mogla početi da puni vodne rezervoare i normalizuje isporuku u aprilu ili maju, kažu analitičari.

„To izaziva popriličan poremećaj i u troškovima i u kašnjenju“, rekao je Džej O’Nil (Jay O’Neil), vlasnik konsultantske firme HJ O’Neil Commodity Consalting, dodajući da poremećaj nije sličan nijednom koji je video tokom svojih 50 godina praćenja globalnog transporta.

Uprava za Panamski kanal ograničila je tranzit plovila ove jeseni jer je teška suša smanjila zalihe vode potrebne za rad njegovog sistema. Uprava nije odgovorila na zahtev za komentar agencije Reuters o kašnjenju isporuka žitarica.

Trenutno su dozvoljena samo 22 dnevna tranzita, u odnosu na oko 35 u normalnim uslovima. Do februara, tranzit će se dodatno smanjiti na 18 dnevno.

Brodovi za prevoz žitarica su često na začelju jer obično traže tranzitna mesta samo nekoliko dana pre dolaska do Paname, dok drugi poput turističkih kruzera i kontejnerskih brodova rezervišu svoje pozicije mesecima unapred.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...