Dragocenosti koje je prevozila španska galija otkrivaju delić njene "burne istorije"

Pronađeno blago iz olupine broda staro 366 godina

KulturaLifestyleSvetVestiZanimljivosti

1.8.2022 19:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pronađeno blago iz olupine broda staro 366 godina Pronađeno blago iz olupine broda staro 366 godina
Nedavno je pokrenuta još jedna u nizu ekspedicija ne bi li se pronašli ostaci španske galije koja je 1656. godine potonula u blizini Bahama.... Pronađeno blago iz olupine broda staro 366 godina

Nedavno je pokrenuta još jedna u nizu ekspedicija ne bi li se pronašli ostaci španske galije koja je 1656. godine potonula u blizini Bahama. Iako su mnogi mislili da je u pitanju još jedna uzaludna potraga, ronioci i pomorski arheolozi uspeli su da dođu do vrednog tovara koji je pre 350 godina prevozio brod po imenu “Naša gospa od čuda” (“Nuestra Señora de las Maravillas”).

Brod je potonuo sa zapadne strane ostrva oko 70 kilometara daleko od kopna, a novootkriveno blago pronađeno je na udaljenosti od oko 13 kilometara od njegove olupine.

Kompanija Allen Exploration sa roniocima i pomorskim arheolozima sa Bahama i iz Sjedinjenih Američkih Država dobila je dozvolu ostrvskih vlasti da istraži “Gospu” pod uslovom da se sva otkrića nađu u novom muzeju na Bahamima, piše The Guardian.

Zlatni filigranski lanac, detaljno izrađen sa motivima rozete nalazi se među pronađenim predmetima koji ukazuju na to da su bili namenjeni visokom plemstvu, ako ne i članovima kraljevske porodice. Zlatni privezak sa krstom Santjaga (Svetog Jakova) i indijskim kamenom bezoara, koji je u Evropi bio cenjen zbog navodnih lekovitih svojstava, u obliku školjke, nalazi se među otkrićima koja se vezuju za viteški Red Santjaga, koji je štitio doseljenike i učestvovao u španskoj pomorskoj trgovini.

Doktor Šon Kingsli (Sean Kingsley), morski arheolog iz Engleske i urednik magazina Wreckwatch naveo je u intervjuu za Observer da ova otkrića posebno čini “dramatičnim” to što su nađena u “nedođiji”, gde su bila pokrivena gustim slojem peska.

Španski brod koji je dobio ime po “čudotvornom” kipu Device Marije iz 13. veka bio je deo madridske flote. Brod je putovao iz Havane za Španiju sa blagom prikupljenim u Americi, kraljevskim i privatnim pošiljkama, kao i krijumčarenom robom i teretom spasenim iz olupine drugog broda koji je potonuo u blizini Ekvadora.

“Gospa” je potonula 4. januara 1656. godine zbog greške u navigaciji. Kako navodi Karl Alen, osnivač kompanije Allen Exploration, koja je učestvovala u ekspediciji, olupina broda je imala “burnu istoriju”, ali su je u velikoj meri spasile engleske, francuske, holandske, američke i bahamske ekspedicije u toku 17. i 18. veka, kao i mornari koji su plovili tim morima sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Kako napominje, oni su bili zainteresovani isključivo za blago.

“Način na koji su ovi mali privesci opstali u ovim surovim vodama i na koji smo mi uspeli da ih nađemo, pravo je čudo nad čudima”, kaže Alen.

  • GOCA BG

    6.8.2022 #1 Author

    Pronaci blago posle toliko godina je pravo cudo,pitanje sta se sve jos nalazi na dnu mora…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    7.8.2022 #2 Author

    Ovo je odlicno za jedan dobar dokumentatac lad se obave sva istrazivanja

    Odgovori

  • Moon

    3.9.2022 #3 Author

    Nestvarno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...