Naučnici nisu oduševljeni prodajom fosila

Skelet gorgosaurusa prodat na aukciji za šest miliona dolara

KulturaLifestyleVesti

30.7.2022 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Skelet gorgosaurusa prodat na aukciji za šest miliona dolara Skelet gorgosaurusa prodat na aukciji za šest miliona dolara
Skelet gorgosaurusa prodat je na aukciji kuće Sotheby’s za nešto više od šest miliona dolara. Njegov novi vlasnik, koji je trenutno nepoznat, imaće čast... Skelet gorgosaurusa prodat na aukciji za šest miliona dolara

Skelet gorgosaurusa prodat je na aukciji kuće Sotheby’s za nešto više od šest miliona dolara. Njegov novi vlasnik, koji je trenutno nepoznat, imaće čast da odabere ime za ostatke drevnog bića.

Prema rečima predstavnicima aukcijske kuće Sotheby’s skelet gorgosaurusa, srodnika smrtonosnog tiranosaurusa reksa, star je oko 77 miliona godina. Kuća je dala ponudu za gorgosaurusa na aukciji koja je održana 28. jula i očekivalo se da će fosil dostići cenu od osam miliona dolara.  

Skelet gorgosaurusa je otkriven 2018. godine na privatnom posedu u okrugu Šoto u Montani i sastoji se iz 79 koštanih elemenata. Kako navode iz aukcijske kuće Sotheby’s, ostaci drugih gorgosaurusa nalaze se u muzejskim kolekcijama, što znači da je ovo jedini fosil ponuđen kao privatno vlasništvo, što neki naučnici smatraju problematičnim kada su u pitanju istraživanja, piše CNN.

Visok oko 2,8 i dugačak 6,7 metara, gorgosaurus je vrsta mesoždera koja je obitavala u Severnoj Americi u periodu krede. Odlika ovog kopnenog predatora, kao i tiranosaurusa, bila je ogromna glava sa oštrim zakrivljenim zubima i dva mala prednja ekstremiteta.

Kako navode iz kuće Sotheby’s, veruje se da su gorgosaurusi bili izvanredani lovci i da su uvek lovili u čoporima od četiri jedinke, a vrsta je dobila ime od grčke reči koja se prevodi kao “zastrašujući gušter”.

Ovo nije prvi skelet dinosaurusa koji je prodat na aukciji. Naime, 1997. godine fosil tiranosaurusa po imenu Sju (Sue) prodat je prirodnjačkom muzeju Field u Čikagu za 8,36 miliona dolara, a tiranosaurus Sten (Stan) postavio je svetski rekord kada ga je 2020. godine Ministarstvo kulture i turizma iz Abu Dabija otkupilo za 31,8 miliona dolara. 

Sten će, kako se navodi, biti jedan od važnijih eksponata u novom prirodnjačkom muzeju u Abu Dabiju, čije je otvaranje planirano za 2025. godinu.

Kako navodi profesor sa Univerziteta Bloomington u Indijani Dejvid Poli (David Polly), iako ne postoji zakon koji propisuje prava u vezi sa fosilima iskopanim na privatnim posedima, nema sumnje da je ovaj skelet važno otkriće koje bi trebalo da bude čuvano u javnim ustanovama u kojima može biti izučavan i gde u njemu može uživati šira publika.

“Kada se skelet poput ovog nađe na aukciji i kada se očekuje da će njegova prodaja doneti milione dolara, šalje se poruka vlasnicima privatnih poseda da fosili na njihovoj zemlji mogu biti monetizovani”, kaže Poli.

Drugi naučnici navode, međutim, da su muzeji neretko prikupljali eksponate kupujući ih od komercijalnih izvora.

  • STRAHINJA

    31.7.2022 #1 Author

    Interesantna investicija kolekcionara

    Odgovori

  • Milovan94

    31.7.2022 #2 Author

    Treba investirati i u ovakve stvari

    Odgovori

    • Moon

      3.9.2022 #3 Author

      Zanimljivo, kad si bogat nisi sav svoj

      Odgovori

  • GOCA BG

    6.8.2022 #4 Author

    Jako bogat kolekcionar cim izdvaja za skelet ovoliku sumu…

    Odgovori

  • DASHA

    26.8.2023 #5 Author

    Sta li je u tom mozgu koji plati, i jos toliko , za kostur necega sto je nekad bilo zivo bice. Bolesno, izopaceno, nikakvo kolekcionarstvo to ne moze da opravda.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...