Vrtoglave cene za redak šumski plod

Šta čini tartuf najskupljom gljivom na svetu?

AgrobiznisBiznisNovac

12.6.2022 16:34 Autor: Marija Krsmanović 20

Šta čini tartuf najskupljom gljivom na svetu? Šta čini tartuf najskupljom gljivom na svetu?
Kroz istoriju je bilo mnogo zanimanja koja su podrazumevala da se dani provode u šumi u potrazi za dragocenim plenom, ali retko šta je... Šta čini tartuf najskupljom gljivom na svetu?

Kroz istoriju je bilo mnogo zanimanja koja su podrazumevala da se dani provode u šumi u potrazi za dragocenim plenom, ali retko šta je uspelo da dostigne skupocenost jednog tartufa. 

Ova gljiva sa statusom gastronomske poslastice je toliko cenjena da se prodaje na aukcijama, a ljudi koji je kupuju spremni su da izdvoje i više stotina hiljada dolara kako bi je posedovali. 

Kako se navodi na sajtu Worthly.com, 2010. godine milijarder Stenli Ho (Stanley Ho) je upravo na jednoj takvoj aukciji otkupio tartuf za 330.000 dolara. Najveći tartuf na svetu, težak 1,89 kilograma, 2014. godine prodat je na aukciji koju je u Njujorku organizovala kuća Sotheby’s za 61.250 dolara.

Iako postoji veliki broj vrsta ove gljive, nisu sve jestive. U ishrani najčešće koristimo pet vrsta tartufa, od kojih je najjeftiniji kineski crni, a najskuplji italijanski beli tartuf. Ove gljive se mogu naći i u Srbiji na najrazličitijim lokacijama, ali je za njihovo sakupljanje od prošle godine neophodan sertifikat, jer se njima trgovalo u sivoj zoni, a cene su neretko bile predmet razmirica među sakupljačima. Osim toga, kako navodi više izvora, vrlo često se dešavalo da tartufi poreklom iz Srbije na stranim tržištima budu označeni kao istarski, pa čak i italijanski.

Pored sertifikata, za sakupljanje tartufa potreban je i pas koji može da nanjuši njihovu specifičnu aromu. Iako postoji više rasa koje imaju takoreći genetske predispozicije za ovakvu vrstu lova, među psima tartufarima omiljena vrsta je Lagoto Romanjolo. Da biste nabavili jednog ovakvog psa, prema cenama navedenim u oglasima na internetu, morate izdvojiti od 150 do 800 evra, a u inostranstvu vas jedno štene može koštati i od 1.900 do 2.400 evra. 

Foto: Unsplash.com

I to je tek jedna od investicija. Osim toga, treba uložiti vreme i u obuku, koja ima presudnu ulogu kada je zarada u pitanju, a potom i u samo sakupljanje. 

Tartufe nije jednostavno naći, jer rastu u specifičnim uslovima. Koji su to uslovi nije detaljno utvrđeno, ali se sasvim pouzdano zna da ne mogu da rastu bez drveća, a čak i sa adekvatnim uslovima njihovo sakupljanje nije jednostavno, navodi Business Insider.

Svaki tartuf treba iskopati ručno, ali samo ako je dovoljno zreo, odnosno ako ispušta specifičan miris. U pitanju su sezonske gljive, koje se pojavljuju u različitim periodima u godini. Beli tartufi, koji su najskuplji, mogu se naći od oktobra do januara, a njihova cena može ići i do 7.000 evra po kilogramu, navodi se na sajtu firme Tartufi SR, specijalizovane za sakupljanje i prodaju ovih skupocenih gljiva.

Čak i kada dođete do tartufa, morate imati u vidu da njihova aroma, razlog zbog kog su cenjeni, nestaje u roku od pet dana. Upravo zbog toga sakupljači moraju brzo pronaći kupce. 

Tartufe je moguće uzgajati, ali za to su potrebna velika ulaganja, pre svega kada je u pitanju vreme. Da bi se napravila farma tartufa potrebno je zasaditi čitavu šumu, a sa ovim vidom uzgoja se širom sveta eksperimentiše već godinama.

U Srbiji farma tartufa još uvek ne postoji, ali svakako se može dobro zaraditi. Cene za kilogram belog tartufa u regionu u novembru prošle godine kretale su se i do 2.500 evra, dok su se crni tartufi mogli naći po ceni od 50 do 150 evra za kilogram.

 • Anna

  12.6.2022 #1 Author

  Svakako delikates za one sa dubljim džepom. Za nas obične smrtnike postoje razne paste i namazi sa aromom tartufa, čisto da negde osetimo kakvog su ukusa. 😉

  Одговори

  • DANIJELA

   12.6.2022 #2 Author

   Bas tako.

   Одговори

  • VERA

   12.6.2022 #3 Author

   Za nas je samo aroma tartufa i to ko ima priliku.

   Одговори

  • Perica

   14.6.2022 #4 Author

   Mi sa plićim džepom izađemo u šumu pa ih potražimo, ali najlakše je kukati u životu. Ja do sad gram nisam prodao ali sam ih već nekoliko puta spremao na razne načine i to velike količine. Eto može se i sa plitkim džepom.

   Одговори

 • JANA

  12.6.2022 #5 Author

  Mislim da se jakontesko nalaze u sumi ,obucni psi tragaju za njima ..crno zlato se jos zovu

  Одговори

 • TATJANA

  12.6.2022 #7 Author

  Preskupo da bi bilo dostupno obicnom narodu

  Одговори

 • ZVEZDICA01

  12.6.2022 #8 Author

  Nema ih ouno i teško ih je pronaći, izuzetan ukus daju hrani i sve su to razlozi zbog njihove visoke cene…

  Одговори

 • GOCA BG

  12.6.2022 #11 Author

  Uvek su bile i bice skupe,tesko dostupne i zato im je cena visoka…

  Одговори

 • LEPOSAVA

  12.6.2022 #12 Author

  Kazu crno zlato ….tako su i skupi….a sta ih cini tako skupim i mene zanima

  Одговори

 • Bella

  12.6.2022 #13 Author

  Ma ukus je stvarno specifican

  Одговори

 • MIŠKOVIĆ

  13.6.2022 #14 Author

  Biznis i zabava za bogate

  Одговори

 • BOJANA

  13.6.2022 #16 Author

  Čim se teško pronalazi mora i da bude skupa.

  Одговори

 • VOJKAN

  13.6.2022 #17 Author

  Kažu da je za njega najbolji Lakota Romanjol

  Одговори

 • JOVANA

  13.6.2022 #18 Author

  Preskupo da bi mogli da prijuste obican narod

  Одговори

 • Tomislav

  13.6.2022 #19 Author

  Ja baš jedem beli a nisam ljubitelj crnog…za 10 godina koliko radim taj posao nisam puno pojeo,a nikad ga nebih toliko ni platio🙃

  Одговори

 • Joksi

  19.6.2022 #20 Author

  Nisu bez razloga dobili naziv „crno zlato“

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...