Zbog napada Huta na brodove

BP prekinuo isporuke nafte kroz Crveno more

SvetVesti

18.12.2023 14:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

BP prekinuo isporuke nafte kroz Crveno more BP prekinuo isporuke nafte kroz Crveno more
Naftni gigant BP objavio je da zaustavlja sve isporuke nafte kroz Crveno more nakon nedavnih napada Huti pobunjenika na brodove. Odluka je doneta zbog... BP prekinuo isporuke nafte kroz Crveno more

Naftni gigant BP objavio je da zaustavlja sve isporuke nafte kroz Crveno more nakon nedavnih napada Huti pobunjenika na brodove. Odluka je doneta zbog „pogoršanja bezbednosne situacije“, ističući da je to privremeno.

Određene teretne kompanije takođe su obustavile svoje brodove nakon što su na meti Huta u Jemenu. Jedna od najvećih svetskih brodarskih kompanija Evergreen line saopštila je u ponedeljak da više neće prevoziti izraelski teret preko Crvenog mora, prenosi BBC.

Kompanija Evergreen line navela je da će naložiti svojim kontejnerskim brodovima da obustave putovanja „do daljeg“. Crveno more jedan je od najvažnijih svetskih puteva za isporuke nafte i goriva, kao i robe široke potrošnje.

Pobunjeni Huti gađaju brodove koji plove kroz moreuz Bab al-Mandab, poznat kao i Kapija suza, koji je širok 32 kilometra i poznat je po tome što je opasan za plovidbu. Pobunjenici su naveli da podržavaju Hamas i da gađaju brodove koji putuju ka Izraelu, koristeći dronove i rakete protiv plovila u stranom vlasništvu.

Iako nije jasno da li su svi napadnuti brodovi išli ka Izraelu, BP je saopštio da je prioritet bezbednost zaposlenih i onih koji rade sa kompanijom. Maersk, druga po veličini svetska brodarska kompanija opisala je situaciju kao „alarmantnu“ nakon još jednog napada na kontejnerski brod.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...