izdvojiće 1,5 milijardi dolara za dividende

Niže cene energije smanjile kvartalni profit British Petroleuma

BiznisSvet

2.8.2023 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Niže cene energije smanjile kvartalni profit British Petroleuma Niže cene energije smanjile kvartalni profit British Petroleuma
Britanska energetska grupa BP (British Petroleum) ostvarila je profit nakon oporezivanja od 1,8 milijardi dolara (1,6 milijardi evra) u drugom kvartalu ove godine, nakon... Niže cene energije smanjile kvartalni profit British Petroleuma

Britanska energetska grupa BP (British Petroleum) ostvarila je profit nakon oporezivanja od 1,8 milijardi dolara (1,6 milijardi evra) u drugom kvartalu ove godine, nakon što je u prvom kvartalu ostvarila profit od 9,3 milijarde dolara i 8,2 milijarde dolara u istom periodu prošle godine.

Kompanija je pad profita pripisala nižim cenama nafte i gasa, piše SEEbiz.

Uprkos padu kvartalnog profita, BP najavljuje povećanje dividende, za šta će izdvojiti 1,5 milijardi dolara.

„Ovo odražava poverenje u naše poslovanje i očekivani profit“, rekao je izvršni direktor kompanije Bernard Luni (Bernard Looney) kada je saopštavao rezultate poslovanja, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Cene energenata su prošle godine značajno porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je inflaciju gurnula na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija, a energetske kompanije su na tom računu ostvarivale ogromne profite. Energija je sada pojeftinila, ali je i dalje na relativno visokom nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...