Teret rasta cena energenata isključivo na krajnjim potrošačima

BP prijavio rekordan profit u drugom kvartalu

NovacSvetVesti

2.8.2022 10:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

BP prijavio rekordan profit u drugom kvartalu BP prijavio rekordan profit u drugom kvartalu
Kompanija British Petroleum prijavila je ogroman profit u drugom kvartalu ove godine usled porasta cena nafte i gasa. Osnovni profit BP dostigao je 8,45... BP prijavio rekordan profit u drugom kvartalu

Kompanija British Petroleum prijavila je ogroman profit u drugom kvartalu ove godine usled porasta cena nafte i gasa. Osnovni profit BP dostigao je 8,45 milijardi dolara, što je više nego trostruko u odnosu na isti period prošle godine.

Zabeleženi profit je drugi najveći u istoriji kompanije, dok njen polugodišnji profit iznosi 14,6 milijardi dolara, prenosi BBC. Izveštaj dolazi u trenutku kada se predviđa da će računi za energiju u tipičnim britanskim domaćinstvima dostići 3.600 funti godišnje (4.400 dolara).

Taj iznos je znatno viši nego što se predviđalo, pa je to izazvalo pozive za veću podršku porodicama koje se bore da namire troškove života. Analitičari ocenjuju da će računi za energiju ostati visoki tokom 2023. i 2024. godine. Budući da je problem dugoročan, oni navode da je potrebna usaglašena i trajna akcija vlade da bi se to rešilo.

Profit kompanije BP bio je veći od očekivanog i prati rekordne profite kompanija Shell i British Gas Centrica. BP je najavio da će povećati isplate akcionarima za 10 odsto, kao i da će otkupiti još akcija. Veleprodajna cena gasa porasla je usled aktuelnih i potencijalnih problema u snabdevanju Evrope gasom iz Rusije, a energetske kompanije prebacile su rast troškova na krajnje kupce.

Vrednost akcija kompanije BP porasle su za tri odsto na berzi u Londonu, nakon izveštaja o utrostručenom profitu u drugom tromesečju, prenosi Guardian. Profit koji je BP ostvario od aprila do juna, znatno je nadmašio predviđanja analitičara, koji su najavlili iznos od oko 6,8 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...