Rezultati energetskog giganta prevazišli očekivanja analitičara

Shell ostvario rekordnu kvartalnu zaradu

Firme u fokusuNovacPoslovanjeU fokusuVesti

5.5.2022 17:24 Autor: Marija Krsmanović 4

Shell ostvario rekordnu kvartalnu zaradu Shell ostvario rekordnu kvartalnu zaradu
Kompanija Shell imala je najveću kvartalnu zaradu ikada zabeleženu. Do ovakvog rezultata došlo je zbog rasta cena nafte i gasa, a nije ga mogao... Shell ostvario rekordnu kvartalnu zaradu

Kompanija Shell imala je najveću kvartalnu zaradu ikada zabeleženu. Do ovakvog rezultata došlo je zbog rasta cena nafte i gasa, a nije ga mogao umanjiti ni trošak od 3,9 miliona dolara koliko je energetskog giganta koštalo napuštanje ruskog tržišta.

Kako je nestabilnost tržišta dovela do povećanja zarada za kompanije koje trguju energentima, firma sa sedištem u Londonu postigla je rezultate koji prevazilaze najviše procene analitičara, piše Bloomberg.

Na jutarnjem trgovanju na Londonskoj berzi akcije kompanije Shell zabeležile su rast vrednosti od 2,3 odsto, do 2.276,5 funti.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Shell Bena va Berdena, rezultati iz poslednjeg kvartala daju samopouzdanje za planiranje investicija i distribucije deoničarima, čime će se ubrzati realizacija poslovne strategije ove kompanije. Distribucija deoničarima mogla bi iznositi više od 30 odsto gotovinskog obrta, izjavili su iz kompanije.

I dok sukob u Ukrajini nastavlja da stvara nestabilnost na tržištima energenata od sirovog i prirodnog gasa do biljnih ulja i nikla, kupovina i prodaja ovih dobara ostaje visoko profitabilna. Marže za obradu i trgovinu sirovinama u kompaniji Shell su porasle za 1,3 milijarde dolara u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

U prvom tromesečju ove godine prilagođeni profit ove kompanije bio je 9,13 milijardi dolara, što je za 3,23 milijarde dolara više u odnosu na prethodnu godinu. Ova cifra ne uključuje otpis sredstava koji je kompanija imala prilikom povlačenja iz Rusije.

  • ZVEZDICA01

    5.5.2022 #1 Author

    Tek će da beleže rast, s obzirom na konstantno povećanja cena…

    Odgovori

  • TINA

    6.5.2022 #2 Author

    Lep rast

    Odgovori

  • DJORDJE1

    6.5.2022 #3 Author

    Ovo uopšte nije čudno jer cene energenata poput gasa i nafte stalno rastu u poslednje vreme.

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #4 Author

    Shell je bio i ostao kvalitetan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...