Kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji prošle godine zaradila preko 19 milijardi dolara

Shell predstavio rekordni rast profita u četvrtom kvartalu

BerzaNovacPoslovanjeSvetVesti

3.2.2022 14:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Shell predstavio rekordni rast profita u četvrtom kvartalu Shell predstavio rekordni rast profita u četvrtom kvartalu
Iz kompanije Shell je saopšteno da će povećati dividende, kao i da će otkupiti još akcija za naftu i prirodni gas, čije su visoke... Shell predstavio rekordni rast profita u četvrtom kvartalu

Iz kompanije Shell je saopšteno da će povećati dividende, kao i da će otkupiti još akcija za naftu i prirodni gas, čije su visoke cene podstakle godišnji rast zarade i jake rezultate ove firme u četvrtom kvartalu.

Kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji je revidirala svoje zarade za 2021. godinu, koje su dostigle nivo od 19,3 milijarde dolara, što je značajno povećanje u odnosu na 4,8 milijardi dolara godinu dana ranije, piše Financial Times.

U tri meseca zaključno sa 31. decembrom zarada kompanije Shell bila je 6,4 milijarde dolara, iznos koji je premašio očekivanja analitičara od 5,2 milijarde dolara. U istom periodu pretprošle godine profit ove firme bio je 393 miliona dolara, a u četvrtom kvartalu 2019. godine dostigao je 2,9 milijardi dolara.

Prema rečima direktora kompanije Shell Bena van Berdena (Ben van Beurden) 2021. godina je za ovu firmu bila monumentalna, te je dovela do transformacije poslovanja.

Van Berden kaže da će se firma obavezati da otkupi akcije od svojih deoničara u vrednosti od 8,5 milijardi dolara u prvoj polovini 2022. godini i povećati dividende za oko četiri odsto do 25 centi po akciji u prvom kvartalu.

Program otkupa uključuje preostalih 5,5 milijardi dolara od prodaje imovine kompanije Shell u Velikom basenu u Sjedinjenim Američkim Državama, za koje je kompanija već obećala da će vratiti akcionarima, a dolazi nakon što je otkup akcija u vrednosti od 3,5 milijardi dolara završen 2021. godine.

Poslovanje kompanije u četvrtom kvartalu bilo je podstaknuto rastom odeljenja za integrisani gas, obnovljive izvore i energetska rešenja, koje je generisalo više od 63 odsto prihoda, nakon što je energetska kriza u Evropi podigla cene prirodnog gasa.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa to je baš ozbiljan rast, svaka im čast…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...