Akcije englesko-holandskog giganta skočile više od dva odsto

Kompanija Shell seli celokupno poslovanje iz Haga u London

NovacSvetVesti

15.11.2021 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanija Shell seli celokupno poslovanje iz Haga u London Kompanija Shell seli celokupno poslovanje iz Haga u London
Iz kompanije Royal Dutch Shell saopšteno je da će ukinuti dualnu poslovnu strukturu koju je do sada imala, te da će se iz Holandije... Kompanija Shell seli celokupno poslovanje iz Haga u London

Iz kompanije Royal Dutch Shell saopšteno je da će ukinuti dualnu poslovnu strukturu koju je do sada imala, te da će se iz Holandije u potpunosti preseliti u glavno sedište u Velikoj Britaniji. Razlozi za ovakvu odluku su previsoke holandske takse i pritisak koji nacionalni sud vrši na ovog energetskog giganta dok pokušava da upotrebu nafte i gasa zameni održivim izvorima energije.

Kompanija koja se već dugo suočava sa pitanjima investitora vezanim za dualnu strukturu i koja je nedavno dobila nalog holandskog suda vezan za klimatske ciljeve planira da iz svog imena ukloni “Royal Dutch”, po kome je poznata od 1907. godine, i da postane jednostavno Shell, prenosi Reuters.

Ova englesko-holandska firma već dugo se bori sa holandskim vlastima u vezi sa porezima na dividende koji iznose oko 15 odsto, a koje je Shell pokušala da izbegne prebacujući deo poslovanja u London. Odluka da se u potpunosti prebaci u Veliku Britaniju bi trebalo da reši ovaj problem.

Još jedan od razloga za raskidanje veza sa Holandijom je odluka najvećeg državnog penzionog fonda ABP da ukloni Shell i ostale kompanije koje koriste fosilna goriva iz svog portfolija.

Predstavnici Vlade Holandije su izjavili da su “neprijatno iznenađeni” odlukom kompanije Shell da se iz Haga preseli u London.

Akcije Shell-a kojima će se i dalje trgovati u Amsterdamu i Njujorku, porasle su u Londonu za više od dva odsto nakon jutarnjih vesti.

Iz industrijskog giganta su najavili da kompleksna akcionarska struktura možda neće biti održiva na duže staze, pa se i tu očekuju promene.

Takav potez zahteva najmanje 75 odsto glasova akcionara na glavnom sastanku, koji će biti održan 10. decembra.

Odluka da se Shell preseli u Veliku Britaniju došla je nakon remonta koji je izvršen ovog leta, s ciljem da se kompanija preusmeri od upotrebe nafte i ulja ka resursima sa niskim nivoima ugljenika. Ovaj remont je podrazumevao i otpuštanja sa više od 1.000 radnih mesta širom sveta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...