Otkupili rusku naftu kada su ostali trgovci blokirali nove isporuke

Shell u prvom kvartalu očekuje zaradu od oko pet milijardi dolara

BiznisNovacVesti

7.4.2022 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Shell u prvom kvartalu očekuje zaradu od oko pet milijardi dolara Shell u prvom kvartalu očekuje zaradu od oko pet milijardi dolara
Nakon odluke da obustavi poslovanje u Rusiji i objave da će prekinuti saradnju sa kompanijom Gazprom, iz energetskog giganta Shell je saopšteno da u... Shell u prvom kvartalu očekuje zaradu od oko pet milijardi dolara

Nakon odluke da obustavi poslovanje u Rusiji i objave da će prekinuti saradnju sa kompanijom Gazprom, iz energetskog giganta Shell je saopšteno da u prvom kvartalu 2022. godine očekuje zaradu do pet milijardi dolara.

Prateći odluku vezanu za saradnju s Gazpromom, koja je objavljena u februaru, čelnici kompanije Shell su naveli i da će stopirati novi otkup ruske nafte od koje je, kako saznaje Financial Times, već zaradila 20 miliona dolara.

Iz naftne kompanije je ranije saopšteno da će odluka o napuštanju zajedničkih preduzeća u Rusiji izazvati naplatu obezvređenja, ali cifra nije navedena.

„U prvom kvartalu 2022. godine se očekuje da će zarada, uključujući uticaj obezvređenja dugotrajne imovine i dodatnih troškova (otpisa potraživanja, očekivanih kreditnih gubitaka i opterećujućih ugovora) u vezi sa aktivnostima u Rusiji, nakon oporezivanja biti od četiri do pet milijardi dolara“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija Shell je otkupila rusku naftu u martu, kada su mnogi trgovci već počeli da izbegavaju nove isporuke iz istočnoevropske države. Izvršni direktor naftnog giganta Ben van Berden (Ben van Beurden) rekao je tada da je svestan da ova kupovina nije bila pravi izbor i izrazio žaljenje zbog toga.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...