Naftna firma će zadržati manje projekte vezane za tečni gas

Francuska kompanija Total se ne povlači iz Rusije

BiznisNovacPoslovanjeSvetVesti

7.3.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Francuska kompanija Total se ne povlači iz Rusije Francuska kompanija Total se ne povlači iz Rusije
Uprkos međunarodnim pritiscima i povlačenju svih rivalskih naftnih grupacija iz Rusije, kompanija TotalEnergies drži se odluke da ostane u ovoj zemlji, osim ako Evropska... Francuska kompanija Total se ne povlači iz Rusije

Uprkos međunarodnim pritiscima i povlačenju svih rivalskih naftnih grupacija iz Rusije, kompanija TotalEnergies drži se odluke da ostane u ovoj zemlji, osim ako Evropska unija ne uvede nove sankcije.

Stav francuske kompanije doveo je do njene izolovanosti nakon što su iz firmi BP i Shell stigla saopštenja da će okončati zajedničke projekte i prodati svoje akcije u ruskim naftnim kompanijama Rosneft i Gazprom, s tim što još uvek nije jasno kako će naći kupce.

Druge kompanije, kao što su automobilski proizvođač Volkswagen, tehnološki gigant Apple, firme luksuznih dobara Hermes i Chanel su takođe užurbano suspendovale poslovanje u Rusiji. 

Iz kompanije Total stiglo je obaveštenje da više neće investirati u Rusiji, ali se naftna firma nije povukla iz manjih projekata vezanih za tečni gas (LNG). Ti projekti uključuju 21 milijardu dolara ulaganja u razvoj Arctic LNG 2, vezan za proizvodnju tečnog gasa na sibirskom poluostrvu Gida, odakle se gas izvozi u Aziju i Evropu, piše Financial Times.

Kompanija Total, kao i nekoliko drugih francuskih firmi čije je poslovanje u Rusiji veće od početnog (neke od njih zapošljavaju više lokalnog stanovništva u odnosu na njihove međunarodne rivale), Vlada Francuske nije pozvala da se povuku, navodi izvor upućen u ovaj slučaj.

Kako navodi anonimni izvor, Total će zadržati ono što ima u Rusiji, dodajući da EU u sankcije nije uključila naftu i gas jer su Evropi u ovoj fazi još uvek potrebni.

Poslovanje nekih francuskih kompanija duboko je ukorenjeno u Rusiji, što komplikuje njihovo povlačenje iz ove zemlje. 

Tako u tri ruske fabrike automobilskog proizvođača Renault radi 40.000 lokalnih stanovnika, a u njegovom vlasništvu je i Avtovaz, koji proizvodi automobile za rusko tržište.  

Proizvođač hrane za bebe i mlečnih prerađevina Danone, banka Societe Generale i maloprodajni lanac Auchan takođe zapošljavaju veliki broj lokalnog stanovništva na ruskim teritorijama.

  • STEFAN

    7.3.2022 #1 Author

    Pa to je i bilo za očekivati

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    7.3.2022 #2 Author

    Teško je i njima da se povuku, gube i oni mnogo…

    Odgovori

  • MARKO7

    7.3.2022 #3 Author

    Pa to je dobro. Bar im oni nisu sankcije lupili,velike su sankcije usledile Rusiji nažalost..

    Odgovori

  • Emilija

    7.3.2022 #4 Author

    Svi su na gubitku

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.3.2022 #5 Author

    Eto nekog ko je ostao…

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #6 Author

    Pa nisu ludi da se povuku…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...